English version of this page

Åpnet UiAs nevrolab

- Det er unik forskning som vil skje her, og vi forventer oss store ting, sier nobelprisvinner Edvard Moser som i dag åpnet UiAs nye nevrovitenskapslab.  

Bildet kan inneholde: person, hår, smil, hvit kåpe, helsepersonell.

Edvard Moser, Tor Stensola, masterstudent Cornelia Schirmer  (med musa Primus) og Hanne Stensola, under visningen av den nye nevrolaben på UiA.

Foto: UiA
Av Arne Martin Larsen
Publisert 7. juni 2024 - Sist endret 7. juni 2024

Laben stod ferdig nå i vår, og UiAs nevrovitenskapsforskere Hanne og Tor Stensola er i full gang med laboratorieforsøk i sitt arbeid med å avdekke hjernens hemmeligheter.  De forsker på luktesansen for å finne ut hvordan hjernen lærer. 

Den verdenskjente forskeren Edvard Moser var veileder for Tor og Hanne i deres doktorgrader. Nå er Edvard Moser på UiA og åpner den nye laben.  

Her kan du bli med inn i laben: 

- Tor og Hanne Stensola har en indre driv, kraft og vilje som er uvanlig. Her vil vi se resultater. Ikke med en gang, men ha tålmodighet, for grunnforskning tar tid, sier Moser.  

Han takket også spesielt Skeiefamilien, Rasmussen-gruppen og Sparebanken Sør som har vært med på å gjøre satsingen mulig. Sørlandet kompetansefond har også bidratt til finansieringen. 

- Vi trenger mer private midler inn i norsk grunnforskning, sier Moser.  

Løse hjernegåtene 

Åpningen ble ledet av UiA-rektor Sunniva Whittaker som understreket betydningen av at UiA som et ungt universitet løfter fram grunnforskning. 

-  Vi håper å bidra til å løse gåtene om hvordan hjernen fungerer. På sikt kan det bidra til bedre behandlingsmetoder på mange sykdommer som har sitt opphav i hjernen, sier Whittaker. 

Dagen før var Edvard Moser sammen med Hanne og Tor Stensola og en rekke andre internasjonale hjerneforskere på nevrovitenskapssymposiet "Den generative hjernen".