Universitetet i Agder har gjennom et samarbeid med Bølgen bærekraftsenter i Kristiansand gitt bort flere møbler som universitetet ikke lengre hadde behov for. Gjennom samarbeid med Avigo har vi fått restaurert flere stoler som benyttes i møterom tilknyttet personalkantinen. Stolene ble trukket med nytt stoff og lakkert i ny farge. Gjenbruksprosjektene gir mersmak og UiA vil fremover ha et større fokus på dette. Vi vil også skape løsninger for kjøp og salg av brukt utstyr, samt interne sirkuleringsløsninger.
Mobilitet
Universitetet i Agder oppfordrer studenter og ansatte til å velge miljøvennlig transport til og fra campus. For de som ønsker å sykle har vi tilrettelagt med utvendig sykkelparkering flere steder. Det er også mulig å parkere sykkelen i Pedalen, vårt låsbare sykkelhotell. Både ansatte og studenter har tilgang på garderober og dusjfasiliteter på begge campuser. I tillegg har vi utlån av sykler, elsykler og elbil til våre ansatte.
Energiproduksjon
På universitetet i Agder satser vi på egenproduksjon av fornybar energi. Vi har totalt 1450m2 med solceller på tak i Kristiansand, samt 1500m2 på tak i Grimstad. I tillegg har vi 200m2 med solceller i fasader og vinduer i Kristiansand. Vi har også 20 energibrønner i produksjon i Grimstad. Bygningen som huser i4Helse er 80 prosent selvforsynt med fornybar energi gjennom solceller og energibrønner. Vi ønsker å fortsette utviklingen og ønsker å bli enda mer selvforsynte av energi i årene som kommer.
Energireduksjon
UiA jobber med reduksjon i energibruk sammen med byggeierne på begge campuser, og har som målsetning å redusere energibruken med 40 prosent innen 2030. Det har blitt investert i LED-belysning flere steder og arbeidet med videre utskifting fortsetter. Universitetet benytter i stor grad sensorteknologi for ventilasjon og belysning, noe som er med på å redusere unødvendig oppetid. På campus Kristiansand har vi siden 2013 benyttet et energioppfølgingssystem. Dette har ført til en reduksjon i energibruken med 17 prosent i perioden 2013 til 2019.
IT
UiA får alle bærbare PC-er levert emballasjefritt i stålskap. Dette er med på å spare mye unødvendig emballasje. Utskifting av PC-er skjer ca. hvert tredje til fjerde år og da følges tydelige rutiner for avhending. Elektronisk utstyr returneres til leverandør hvor det blir resirkulert eller videresolgt, avhengig av utstyrets tilstand. PC-er som er i for god stand til å avhendes sendes til UiAs studiesenter på Metochi hvor de blir distribuert til ulike skoler i lokalmiljøet.
UiA har erstattet en hel del fysiske servere med skybaserte servere. I dag er det nesten ingen fysiske servere igjen på campus Kristiansand. Vi har valgt å konsentrere de eksisterende fysiske serverne på campus Grimstad. Konsentreringen av servere og overgangen til skybaserte servere er to grep som fører til redusert energibruk. Antallet grupperom og auditorier som er tilrettelagt for digitale møter og undervisning har økt betraktelig siden 2019.
Kildesortering
I 2020 oppnådde vi en kildesorteringsgrad på 45 prosent. Denne ønsker vi selvfølgelig å øke. Vi har satt oss et mål om at 75 prosent av avfallet skal kildesorteres innen 2030. Vi har derfor miljøstasjoner med egne fraksjoner for matavfall, glass- og metallemballasje, plastemballasje, elektronisk avfall og batterier, pant, papp og papir og restavfall plassert på sentrale steder på begge campuser. Ved å oppfordre og informere om riktig sortering av avfall håper vi på økt kildesortering fremover.