Grønne prosjekter

Bildet viser UiAs byggninger med solcelletak.

Solceller på UiA, Campus Kristiansand. Vi har totalt ca. 1500m2 med solceller på tak i Kristiansand, samt ca. 1200m2 på tak i Grimstad. I tillegg har vi 200m2 med solceller i fasader og vinduer i Kristiansand. 

Foto: UiA

Gjenbruk

Sirkulære løsninger og gjenbruk blir stadig viktigere. Universitetet i Agder forsøker derfor å gjenbruke møbler og inventar blant annet gjennom restaurering av møteromsstoler og sofaer, samt gjenbruk av hyller og annet inventar.

Mobilitet

Universitetet i Agder oppfordrer studenter og ansatte til å velge miljøvennlig transport til og fra campus. For de som ønsker å sykle har vi tilrettelagt med utvendig sykkelparkering flere steder. Det er også mulig å parkere sykkelen i Pedalen, vårt låsbare sykkelhotell. Både ansatte og studenter har tilgang på garderober og dusjfasiliteter på begge campuser. I tillegg har vi utlån av sykler og elbil til våre ansatte.

Energiproduksjon

På universitetet i Agder satser vi på egenproduksjon av fornybar energi. Vi har totalt ca. 1500m2 med solceller på tak i Kristiansand, samt ca. 1200m2 på tak i Grimstad. I tillegg har vi 200m2 med solceller i fasader og vinduer i Kristiansand. Vi har også 20 energibrønner i produksjon i Grimstad. Bygningen som huser i4Helse er 80 prosent selvforsynt med fornybar energi gjennom solceller og energibrønner. Vi ønsker å fortsette utviklingen og ønsker å bli enda mer selvforsynte av energi i årene som kommer.

Energireduksjon

UiA jobber med reduksjon i energibruk sammen med byggeierne på begge campuser, og har som målsetting å redusere energibruken med 40 prosent innen 2030. Det har blitt investert i LED-belysning flere steder og arbeidet med videre utskifting fortsetter. Universitetet benytter i stor grad sensorteknologi for ventilasjon og belysning, noe som er med på å redusere unødvendig oppetid. Campus Kristiansand har siden 2013 hatt energioppfølgingssystem. Med flere målepunkter på campus har det vært mulig å identifisere energityver og med utgangspunkt i det innføre treffsikre ENØK-tiltak. 

Kildesortering

I 2022 oppnådde vi en kildesorteringsgrad på over 50 prosent. Denne ønsker vi selvfølgelig å øke. Vi har satt oss et mål om at 75 prosent av avfallet skal kildesorteres innen 2030. Vi har derfor miljøstasjoner med egne fraksjoner for matavfall, glass- og metallemballasje, plastemballasje, elektronisk avfall og batterier, pant, papp og papir og restavfall plassert på sentrale steder på begge campuser. Ved å oppfordre og informere om riktig sortering av avfall håper vi på økt kildesortering fremover.

Publisert 5. apr. 2024 - Sist endret 5. apr. 2024