English version of this page

Disputas: Rahul Kumar Jaiswal

Rahul Kumar Jaiswal disputerer med ph.d.-avhandlingen "Data-driven Transfer Learning Methods for Wireless Networks".

Bilde Rahul Kumar Jaiswal

Rahul Kumar Jaiswal har vært knyttet til ph.d.-programmet ved Teknologi og realfag, med spesialisering i IKT, fagområde Artifical Intelligence.

  • Prøveforelesning starter kl. 11.15
  • Disputas starter kl. 13.15

Tema for prøveforelesningen: "Generative AI for network management and planning".

Disputasleder: Folke Haugland, Institutt for IKT

Les avhandlingen i AURA

Evalueringskomite: 

  • Førsteopponent: Seniorforsker Dr. Ahmed Elmokashfi, Amazon Research Labs
  • Andreopponent: Førsteamanuensis Ferhat Özgur Catak, UiS 
  • Komiteadministrator: Professor Lei Jiao

Veiledere i doktorgradsarbeidet: 

  • Hovedveileder: Professor Baltasar Beferull Lozano, WISENET/UiA
  • Biveileder: Dr. Siddharth Deshmukh, UiA
  • Biveileder: Postdoc Mohamed Ghafar Ahmed Elnourani, SIMULA

Sammendrag

Radiokart gir informasjon om signalstyrke og nettverksdekning i et angitt geografisk område. Beregningen av nøyaktige radiokart er nødvendig for å forbedre ytelsen til mange bruksområder for fremtidige trådløse nettverk, for eksempel lokalisering, nettverksplanlegging og ressursallokering. For å utarbeide nøyaktige radiokart kan den nøyaktige posisjonen til sender(Tx) og mottaker (Rx) brukes. Dette er kjent som den stedsbaserte metoden. Men i praksis har trådløse nettverk en høy grad av multibane, med resultat av at det er vanskelig å finne nøyaktig posisjon av Rx. Alternativt kan man bruke signalets ankomsttidspunkt (ToA), som er lettere å måle. Dette er kjent som den stedsfrie metoden. En av måtene å inkorporere begge metodene er Mixture of Experts (MoE).

På grunn av endringer i utbredelsesegenskapene til trådløse nettverk, kan en radiokartmodell designet under et bestemt miljø (kildemiljø) ikke brukes direkte i et nytt miljø (målmiljø). Utformingen av en ny modell krever en betydelig mengde måleprøver, og ofte store beregningsressurser og datainnsamlingskostnader. For å adressere disse problemstillingene foreslår vi i denne avhandlingen en serie av Transfer Learning (TL) modeller som bruker hver av de nevnte metodene for å estimere radiokart i nye trådløse miljøer der det er mangel på måleprøver. For dette formålet trener vi først en radiokartmodell i et kildemiljø og overfører den deretter til et annet lignende, men fortsatt annerledes målmiljø. Deretter finjusteres modellen for målmiljøet ved å bruke en liten mengde prøver av det trådløse målmiljøet. For et slikt system styrer likheten mellom to trådløse miljøer effektiviteten til TLoperasjonen. Derfor, for å kvantifisere likheten, undersøker vi forskjellige klassiske likhetsmål inkludert den mye brukte Wasserstein-avstanden. Numerisk viser vi at disse klassiske målene ikke gir gode resultater i sammenheng med TL for radiokartestimering.

For å overvinne begrensningene til disse klassiske målene, designer vi et datadrevet likhetsmål (DDS), som er i stand til å fange opp alle variasjonene av trådløse miljøer og kan lære de trådløse forplantningsegenskapene direkte fra dataene. I tillegg kan vår DDS forutsi mengden treningsdata som trengs for å estimere radiokart i nye trådløse målmiljøer når TL-operasjonen utføres. Eksperimenter viser at våre foreslåtte TL-metoder fungerer effektivt med høy modellnøyaktighet og sparer en betydelig mengde sensormålingsdata. Ulike modeller er designet for hvert av tilfellene med stedsbasert, stedsfri og MoE-basert radiokartvurdering. Numeriske eksperimenter viser ytelsen til alle tilfellene. Til slutt undersøker vi anvendelsen av TL mellom to forskjellige optimaliseringsproblemer med felles ressursallokering (kanaltilordning og kraftallokering) i underliggende D2D-kommunikasjon. Ressursallokeringsmodellen som er trent på datasettet hentet fra scenarioet med perfekt kanaltilstandsinformasjon (CSI), overføres til det ufullkomne CSI-scenarioet og finjusteres deretter. Eksperimentet viser at TL forbedrer ytelsen til det ufullkomne CSI-scenariet med mindre mengder treningsdata.

Slik følger du disputasen digitalt

Disputasen er åpen for alle. Meld deg på via denne Zoom-lenken.

Du logger deg på tidligst 10 minutter før oppgitt tid. Etter dette kan du når som helst forlate og komme inn igjen i disputasen. 

Opponent ex auditorio

Tidsfrist for å stille spørsmål er senest i løpet av pausen mellom opponentene. Spørsmål ex auditorio fra publikum kan sendes til Emma Horneman.

Kontaktperson

Bilde av Kristine Evensen Reinfjord
Rådgiver
E-post
kristine.reinfjord@uia.no
Telefon
+47 37 23 30 14

Arrangør

Fakultet for teknologi og realfag
Publisert 5. juni 2024 13:12 - Sist endret 17. juni 2024 12:48