English version of this page

Utfyllende regler for ph.d.-studier ved fakultet for samfunnsvitenskap

Nummereringen refererer til tilsvarende paragrafnummer i forskrift for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Universitetet i Agder.

Til § 5 Opptak

§ 5.1: Vilkår for opptak

For å kunne bli tatt opp til ph.d.-programmet må søkeren ha utdanning som tilsvarer femårig mastergrad fra norsk eller utenlandsk, internasjonalt anerkjent, universitet eller høyskole innenfor et relevant fagområde.  Graden skal normalt omfatte minimum 90 studiepoeng i det fagområdet som kandidaten søker opptak til. Minimum 30 ECTS skal være fra fjerde eller femte års studier. Alle søkere må dokumentere tilstrekkelige forkunnskaper i samfunnsvitenskapelig metode og beherske engelsk skriftlig og muntlig på et akademisk nivå.

Annen utdanningsbakgrunn og arbeidserfaring kan også kvalifisere for opptak dersom fakultetets vurdering er at dette er likeverdig med kravene ovenfor med hensyn til bredde, nivå og innhold. Hvis fakultetet finner at søkeren mangler nødvendige forkunnskaper i det aktuelle fagområdet eller i samfunnsvitenskapelig metode, kan søkeren bli pålagt å avlegge tilleggseksamener på lavere nivå.

Alternativt kan søkeren få utdelt et pensum som så vil bli testet ved en skriftlig oppgave eller en muntlig eksamen som må være bestått. Hvis søkeren mangler nødvendige forkunnskaper på opptakstidspunktet, skal nødvendige forkunnskaper normalt være testet og godkjent i løpet av de første seks månedene etter opptak. Et eventuelt krav om å ta tilleggseksamener innebærer ikke at tidsrammen for studieprogrammet utvides.

Kriterier for opptak er karakteren B eller bedre på masteroppgaven og gjennomsnittskarakter B eller bedre på mastergraden som helhet.

I enkelttilfeller kan opptak likevel vurderes hvis vurderingskomiteen finner at dokumentasjonen tyder på at søkeren er i stand til å fullføre ph.d.- programmet med tilfredsstillende resultat.

Når det søkes om opptak til programmet må det legges ved en prosjektbeskrivelse som normalt ikke skal være lengre enn ti sider.

Evalueringskomiteen vil normalt intervjue søkere til stillingen.

Det forventes at ph.d. kandidaten er til stede ved Universitetet i Agder gjennom hele prosjektperioden hvis ikke annet avtales. Detaljer om tilstedeværelseskravet skal framgå av ph.d.- avtalen, og det er instituttleders ansvar å sørge for at dette kravet blir oppfylt.

Til § 5.4 Avtaleperiode

Ph.d.-utdanningen må planlegges med en progresjon som leder til fullføring innen avtalt tid, som normalt skal være tre år, lovlige fravær og obligatoriske plikter ikke inkludert.

Utvidelse av avtaleperioden:
Kandidater kan søke fakultetet om å få en forlengelse av sin studieperiode. Søknaden må omfatte milepæler og tidslinje og vise muligheten for å gjennomføre prosjektet innenfor den foreslåtte tidsrammen.

Hovedveileder må støtte søknaden. Sammen med søknaden må det legges ved en oversikt over arbeid som er gjennomført (inkludert publikasjoner) og arbeid som gjenstår.

Fakultetet kan godkjenne at tidsrammen forlenges opptil ett år. Hvis forlengelsen strekker seg ut over ett år etter opprinnelig dato for avslutning, må søknaden godkjennes av ph.d.-utvalget.

Studieperioden kan også utvides for ph.d.-kandidater som tar på seg andre akademiske oppgaver eller plikter fra fakultetet i tillegg til deres forskerutdanning. Disse utvidelsene skal ikke sees i sammenheng med utvidelser som beskrevet i de foregående avsnittene.

Til § 8 Opplæringsdel

Opplæringsdelen er vanligvis spesielt tilpasset for den spesialiseringen kandidaten har opptak på. Detaljert informasjon om opplæringsdelen finnes i program – og kursbeskrivelsene.

Opplæringsdelen bør normalt omfatte kurs i kvalitativ forskningsmetode, kvantitativ forskningsmetode og vitenskapsfilosofi, inkludert etikk. I tillegg til kurs som tilbys ved UiA kan kandidaten i samråd med hovedveileder og leder av ph.d.- programmet ta kurs som tilbys ved andre ph.d. program/utenfor UiA.

Ved vurdering/eksamen i opplæringsdelen benyttes karakteren bestått/ikke bestått. «Bestått» betegner et høyt akademisk nivå, likeverdig med karakteren B.

Den enkelte kandidats opplæringsdel skal godkjennes av ph.d. utvalget. Ph.d.-utvalget kan på bakgrunn av søknad la en kandidat erstatte enkeltemner som tilbys av Universitetet i Agder med relevante kurs fra andre institusjoner.

Til § 10.1 Krav til avhandlingen

Avhandlingen skal være et uavhengig akademisk arbeid som holder internasjonal standard for ph.d. En avhandling kan enten være en monografi eller en samling artikler, jfr. §10.1 i forskrift om doktorgraden.

Generelt skal alle medforfattere som har bidratt til avhandlingen klargjøre sitt bidrag gjennom en skriftlig erklæring.

Til § 13.1 Innlevering av avhandlingen

Ph.d.-kandidaten må levere en søknad til fakultetet for å få sin avhandling bedømt. Søknaden inkluderer en digital kopi av avhandlingen. Dersom avhandlingen blir funnet verdig til å forsvares, vil 40 kopier av avhandlingen bli trykket før forsvaret av ph.d.-graden finner sted.

Til § 14 Oppnevning av bedømmelseskomité

Fakultetet oppnevner en evalueringskomité, etter forslag fra instituttleder eller veileder.

Vedtatt av Styret ved Universitetet i Agder 11.06.2015, med revisjon 24.10.2022 med hjemmel i forskrift for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Universitetet i Agder.

Publisert 5. mars 2024 - Sist endret 17. apr. 2024