English version of this page

Disputas: Tove Sofia Engvall

Tove Sofia Engvall disputerer med ph.d.-avhandlingen “The role of information systems in global governance: The case of climate reporting”. 

Bilde av kandidaten.

Engvall har fulgt ph.d.-programmet i samfunnsvitenskap med spesialisering i informasjonssystemer.  

  • Prøveforelesning starter kl. 11.00
  • Disputas starter kl. 13.00

Tema for prøveforelesningen; “Present and discuss potential contributions from information systems research to advancing global coordination and transparency in climate reporting”.

Les avhandlingen i AURA.

Disputasleder:

Visedekan Mikaela Vasstrøm  

Evalueringskomite: 

  • Førsteopponent: Professor Bendik Bygstad, University of Oslo
  • Andre opponent: Professor Elin Whilborg, Linköping University 
  • Komiteleder:  Associate professor Peter André Busch, UiA  

Veiledere i doktorgradsarbeidet: 

  • Hovedveileder: Leif Skiftenes Flak, IIS, UiA   
    Medveileder: Jarle Trondal, ISL, UIA 

Sammendrag

Digitaliseringens rolle i den globale klimastyringen 

Digital styring anbefales for å forbedre styringen og implementeringen av bærekraftsmålene. Det er imidlertid gjort svært lite forskning på digital styring i en global styringskontekst. Denne avhandlingen tar for seg hva digital styring betyr i en global styringskontekst, og undersøker hvordan informasjonssystemer støtter global klimastyring.

En sentral del av den globale klimaavtalen, Parisavtalen, er at landene skal rapportere til FN om sine utslipp, sine mål om å redusere utslippene, hvilke tiltak de har planlagt for å redusere utslippene, samt redegjøre for hvilke tiltak de har iverksatt. Avhandlingen har undersøkt hvordan digitalisering brukes i denne rapporteringsprosessen og hvordan digitale teknologier støtter styring.

Resultatene tyder på at digitale teknologier støtter overvåking av utslipp og oppfølging av hvordan enkeltland og verden som helhet utvikler seg mot målene i Parisavtalen. Dette kan brukes til ansvarliggjøring, og siden informasjonen er offentlig tilgjengelig, er det også et grunnlag for åpenhet. Det er store mengder informasjon som samles inn, og digital teknologi brukes til å analysere og kommunisere informasjonen på en forståelig måte. Informasjonen gjør det også mulig å ta mer informerte beslutninger, koordinere og samarbeide internasjonalt. Det kan danne grunnlag for gjensidig læring og drive frem innovasjon i retning av klimarobuste samfunn. Avhandlingen peker også på mulige veier for videre digital innovasjon for å støtte klimastyringen og implementeringen av Parisavtalen.

Slik følger du disputasen digitalt

Disputasen er åpen for alle. Meld deg på via Zoom.

Du logger deg på tidligst 10 minutter før oppgitt tid. Etter dette kan du når som helst forlate og komme inn igjen i disputasen. 

Opponent ex auditorio

Tidsfrist for å stille spørsmål er senest i løpet av pausen mellom opponentene. Spørsmål ex auditorio fra publikum kan sendes til Mikaela Vasstrøm.

Publisert 11. apr. 2024 20:49 - Sist endret 12. apr. 2024 14:01