English version of this page

Disputas: Tobias Christian Hofelich

Tobias Christian Hofelich disputerer med ph.d.-avhandlingen "De facto differentiation in the European Union. Circumventing rules, law, and rule of law".

Bilde av kandidaten.

Hofelich har fulgt ph.d.-programmet i samfunnsvitenskap med spesialisering i offentlig administrasjon.

  • Prøveforelesning starter kl. 10.00
  • Disputas starter kl. 12.00

Tema for prøveforelesningen: “How does Norway’s affiliation to the EU relate to the notion and analysis of de facto differentiation?”

Les avhandlingen i AURA 

Disputasleder:

Dekan Leif Skiftenes Flak

Evalueringskomite: 

  • Første opponent: Prof. John Erik Fossum (UiO)
  • Andre opponent: Prof. Frank Schimmelfennig (ETH Zürich)
  • Komiteleder: Førsteamanuensis Anne Elizabeth Stie

Veiledere i doktorgradsarbeidet: 

  • Hovedveileder: Stefan Gänzle, professor, institutt for statsvitenskap og ledelsesfag

Sammendrag

Europa à la carte

Integrasjonen i den Europeiske Unionen er ikke ensartet. Noen medlemsland får lov til å stå utenfor visse politikkområder, for eksempel den monetære unionen, mens utvalgte tredjeland inviteres inn i for eksempel Schengen-sonen. I forskningen omtales dette som differensiert integrasjon. Vanligvis er disse individuelle reglene og unntakene nedfelt i EU-retten. Men noen ganger finnes det lignende ordninger utenfor EU-retten og med eller uten tillatelse fra Brussel. Sveriges nei til euroen er for eksempel bare en uformell avtale, Kosovo innførte euroen uten EUs eksplisitte samtykke, og regjeringer i Ungarn og Polen har delvis satt EUs rettsstatsbestemmelser ut av kraft i sine rettssystemer. Denne doktorgradsavhandlingen konseptualiserer slike tilfeller som de facto differensiering og tar for seg to relaterte forskningsspørsmål:

  1. Hvilken rolle og hensikt har de facto differensiering i EUs system for differensiert integrasjon?
  2. Hva kan EU gjøre for å forhindre eller motvirke de facto differensiering?

På bakgrunn av tre casestudier av EUs finans- og pengepolitikk konkluderer avhandlingen med at de facto differensiering kan være et pragmatisk middel for å imøtekomme 27 medlemsland med ulike nasjonale interesser. Hensikten er å gjøre EU-integrasjonen mer fleksibel når et sterkt ønske om differensiering møter behovet for skjønn eller rettidig handling. Men hvis det anses som skadelig, som ved brudd på rettsstatsprinsippene, er EUs makt til å oppheve de facto differensiering begrenset. Tvangskraften i håndhevingsverktøyene varierer, interessekonflikter mellom medlemslandene og institusjonene kan hindre avgjørende tiltak, og eksterne sjokk kan komplisere beslutningsprosessen ytterligere.

Slik følger du disputasen digitalt

Disputasen er åpen for alle. Meld deg på via Zoom.

Du logger deg på tidligst 10 minutter før oppgitt tid. Etter dette kan du når som helst forlate og komme inn igjen i disputasen. 

Opponent ex auditorio

Tidsfrist for å stille spørsmål er senest i løpet av pausen mellom opponentene. Spørsmål ex auditorio fra publikum kan sendes til Leif Flak.

Publisert 12. apr. 2024 15:04 - Sist endret 23. apr. 2024 12:40