Ny periode for Jarle Trondal i Forskningsrådets porteføljestyre for banebrytende forskning (FRIPRO)

Nå er det klart hvem som skal sitte i Forskningsrådets porteføljestyrer fra 1. januar 2024. Professor Jarle Trondal er valgt inn i det nye porteføljestyret for banebrytende forskning.

Professor i statsvitenskap, Jarle Trondal, står foran en bokhylle og smiler.

FÅR INNFLYTELSE: Professor i statsvitenskap, Jarle Trondal, er det eneste medlemmet i Forskningsrådets porteføljestyrer som er valgt inn fra UiA. Foto: Ingmar Brokka Rike, UiA

Av Ingmar Brokka Rike
Publisert 13. feb. 2024 - Sist endret 13. feb. 2024

De 115 medlemmene i de ulike forskningsstyrene representerer en stor bredde av faglig og strategisk kompetanse, institusjoner, sektorer og erfaring fra alle deler av forsknings- og innovasjonssystemet. Det skriver Forskningsrådet på sine hjemmesider.

Jarle Trondal er det eneste medlemmet som er valgt inn fra UiA. Det er andre gang han sitter i porteføljestyret for banebrytende forskning.

- Det å bli valgt inn betyr at man har innflytelse. Det som er like viktig er å få være med på samtalen. Man er med på å bestemme hvem som får prosjektmidler, og så er man med på utviklingen av porteføljen, utviklingen av forskningssystemer og tenkning omkring dette. Man får også et fugleperspektiv på sektoren. Dersom man er interessert i sektoren, så får man lov til å være med i et virkelig bra verksted hvor sektoren utmeisles, og hvor flinke folk samtaler om forskningspolitikk. Det er spennende, forteller Trondal.

Stort engasjement

Det er nestleder i Forskningsrådets styre, Birger Vikøren, som ledet saken om nye porteføljestyrer da styreleder Gunnar Bovim fratrådte på grunn av inhabilitet. Vikøren forteller at Forskningsrådet er glad for å ha alle de nye porteføljestyrene på plass.

– Alt ligger til rette for at porteføljestyrene skal kunne følge opp overordnede mål for forsknings- og innovasjonspolitikken innenfor sine ansvarsområder, sier han.

Forskningsrådet skriver at interessen var stor da det ble sendt ut åpen invitasjon til å fremme forslag til nye styremedlemmer. Det kom inn over tusen innspill med over 800 unike navn.

– Interessen for å påta seg styreverv har vært stor. Dette lover godt for arbeidet i porteføljestyrene framover, sier nestlederen.

Oppe og går

Tre fjerdedeler av medlemmene som nå oppnevnes er hentet fra eksterne forslag. Å oppnå både fornyelse og en viss kontinuitet kan antas å være en prioritert. Derfor er det noen av dagens medlemmer som tar en periode til. Jarle Trondal forteller at han tar med seg god erfaring fra forrige styreperiode i Forskningsrådet.

– Ja, nå vet jeg bedre hva dette dreier seg om. Første gang man kommer inn, så får man ikke opplæring i hva rollen omfatter og innebærer. Det tar noe tid å lære. Derfor er det en fordel å sitte i to perioder. Etter litt innkjøring finner man gradvis ut hva rollen innebærer og hvordan man skal ta del og vinne innflytelse i samtalene. Nå er jeg mer oppe og går, smiler Trondal.

Utfordringer og kamp

Men Trondal ser også utfordringer knyttet til det kommende arbeidet etter at Forskningsrådet har slått sammen tre porteføljestyrer til ett. Han beskriver sammenslåingen som en radikal endring for «FRIPRO».

– De har gått fra tre porteføljestyrer innenfor banebrytende forskning til ett styre. Det betyr at det blir færre folk og at nåløyet for å komme inn blir enda mindre. Jeg trodde ikke jeg kom inn denne gangen for nå er det kanskje kun to samfunnsvitere fra hele Norge i det nye porteføljestyre som går på tvers av alle vitenskaper. Den nye sammensetningen i styret blir spennende - jeg tror kanskje det blir mer kamp. Færre styrer og færre folk gir mer kamp mellom fagområdene, sier han

Trondal forteller at det tidligere var et eget styre for humaniora og samfunnsvitenskap, og at man da slapp å kjempe mot andre fagområder. Nå er alle samkjørt i ett styre.

– Da har man jo organisert konflikt inn i et styre og da tenker jeg det er enda viktigere å ha sterke stemmer i styret. Dersom man ikke har en sterk stemme, så vil faget ditt og området ditt, som i dette tilfelle samfunnsvitenskapen, ikke få ørens lyd. Dersom det er andre sterke folk der, så kan de ta over samtalen. Det blir trolig tyngre å manøvrere i dette styret, påpeker han.

Stor bredde

Porteføljestyrets medlemmer er personlig oppnevnt som medlem av et styrekollegium og representerer ikke institusjoner, organisasjoner, bedrifter og lignende. Forskningsrådet påpeker at alle hensyn ikke kan ivaretas innenfor det enkelte styre, men at det samlet sett er viktig med god balanse for å ivareta ulike perspektiver og dimensjoner.

– Samlet sett representerer de nye porteføljestyrene god balanse i fag- og systemkompetanse og god spredning på geografi og sektor, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit.

For Jarle Trondal er det en anerkjennelse å være representert.

– Jeg vil si at jeg representerer kontinuitet for Forskningsrådet siden jeg var med i forrige runde. Det er tryggere for Forskningsrådet å ta med seg videre noen etablerte aktører. Hadde de utelukkende tatt inn nye medlemmer i dette nye «vepsebolet», så øker sannsynligheten for at vedkommende ikke like effektivt klarer å få sagt ifra, avslutter Trondal. 

Medlemmer i porteføljestyre for banebrytende forskning:

Terje Lohndal, NTNU (Leder)
Annette Bayer, UiT
Marianne Fyhn, UiO
Cathrine Holst, UiO
Inge Jonassen, UiB
Rasmus Larsen, Danmarks Tekniske Universitet
Barbara van Loon, NTNU
Tine Uberg Nærland, IFE
David Budtz Pedersen, Aalborg Universitet (Forskningssystemet)
Marie Rognes, Simula Research Laboratory
Inger Skjelsbæk, UiO
Magne Olav Sydnes, UiS
Jarle Trondal, UiA

Fakta: Forskningsrådets porteføljestyrer

  • Sektorfordeling: 46 % av alle styremedlemmene kommer fra UH-sektor, 17 % fra næringslivet, 22 % fra institutt-sektoren og 11 % fra offentlig sektor. Fem personer jobber helt eller delvis i helseforetak/sykehus.
  • Geografisk fordeling: Det er en god geografisk fordeling, sett i forhold til hvordan FoU-utgiftene fordeler seg mellom fylker. Åtte av medlemmene er utenlandske.
  • Fordeling innenfor UH-sektor: Medlemmene fra norsk UH-sektor fordeler seg på 13 ulike institusjoner. De med fleste medlemmer er NTNU, UiO, UiB og UiT. Sju medlemmer er fra utenlandske UH-institusjoner.
  • Fordeling innenfor instituttsektor: Det er i alt 24 medlemmer fra instituttsektoren. Disse fordeler seg på 19 ulike institutter.
  • Kjønn og alder: Det er 49 % kvinner og 51 % menn blant styremedlemmene, og aldersspennet er fra 32 til 66 år, med en gjennomsnittsalder på 52 år.
  • Habilitet: For å være beslutningsdyktig må minst halvparten av medlemmene være habile og delta i beslutningen. Styresammensetning har en bredde som vil ivareta dette.
Emneord: FRIPRO, Forskningsrådet