Vurdering i praksis i lærerutdanning for tospråklige lærere

Hver praksisperiode er å betrakte som en eksamen reguleres i Forskrift om eksamen ved Universitetet i Agder.

Det fastsettes individuell praksiskarakter i praksisemnet med "Bestått"/"Ikke bestått". Karakteren kan ikke påklages. Det kreves "Bestått" i praksis i hver praksisperiode for å få adgang til neste praksisperiode.

Praksislærer vurderer studenten etter aktuelle vurderingskriterier ved avslutningen av praksisperioden. Studenten skal motta en egen kopi av sin individuelle vurderingsrapport siste ordinære praksisdag. Praksislærer sender så samtlige vurderinger til ansvarlig praksiskoordinator ved Avdeling for lærerutdanning. Dette gjøres snarest mulig og senest en uke etter endt praksisperiode.

Vurderingsrapporter

Dersom studenten på noe tidspunkt i løpet av praksisperioden står i fare for å få karakteren "Ikke bestått", skal studenten få både muntlig og skriftlig melding om dette. Her brukes eget skjema:

Varsel om "Ikke bestått" (word)

Hvis det oppstår tvil om godkjenning, samarbeider praksislærer, faglærer og praksisadministrasjon om vurderingen.

Prosedyre ved vurdering i praksis

Hensikten med prosedyren er å sikre en enhetlig og kvalitativ god fremgangsmåte når det gjelder vurdering av studentenes praksis, der både hensynet til studentenes rettigheter og verdighet, samt UiAs målsetting om god kvalitet i utdanningene blir ivaretatt.

Forutsetninger

Praksislærer har ansvar for å sette seg godt inn i vurderingskriterier, reglement osv. og har avgjørelsesmyndighet i spørsmålet om å vurdere en student til "Bestått"/"Ikke bestått".

For å kunne vurdere studentens progresjon følger praksislærers vurderingsrapport studenten fra praksisperiode til praksisperiode. Studenten har selv ansvar for å ta vare på vurderingsrapportene og plikt til uoppfordret å forevise disse til praksislærer (vedtatt i studienemndene i 2005).

Ved tvil om studenten skal bestå praksis

Praksislærer gir omgående beskjed når tvil oppstår, både til student og ansvarlig praksiskoordinator ved Avdeling for lærerutdanning. Sistnevnte har et koordinerende ansvar for videre oppfølging.

Praksislærer fyller ut skjemaet "Varsel om fare for å få karakteren 'Ikke bestått' i praksis" og gir dette til studenten. Kopi sendes Avdeling for lærerutdanning, og i tillegg gis muntlig beskjed. 

Ansvarlig ved Avdeling for lærerutdanning og faglærer(-e) følger etter avtale opp student og praksislærer.

Ved tvil bør ansvarlig ved Avdeling for lærerutdanning og/eller faglærer være tilstede under samtalen mellom praksislærer og student. I tillegg til vurderingskriteriene, kan praksislærer bruke punktene i Forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning (Lovdata) i en slik vurdering. Det vil føres referat fra samtalen(e).

Hvis faglærer har merknader, må ansvarlig ved Avdeling for lærerutdanning / praksislærer informeres.

Uavhengig av når i praksisperioden tvilen oppstår, skal det gis skriftlig "Varsel om fare for å få karakteren 'Ikke bestått' i praksis".

Ved "Ikke bestått" 1. gang

Studenten har krav på ett nytt praksisforsøk, hjemlet i Forskrift om studier og eksamen ved UiA.

Som hovedregel har studenten krav på nytt praksissted/ny praksislærer, men dette kan vurderes individuelt. Unntak er stort fravær, da kan studenten eventuelt komme tilbake til samme praksislærer. Hovedhensikten er imidlertid at forsøket skal sikre et uhildet og kvalitativt godt praksisforsøk.

Studenten får skriftlig beskjed fra ansvarlig ved Avdeling for lærerutdanning om rettigheter og plikter i forbindelse med ny praksisperiode.

Studenten inviteres til samtale med ansvarlig ved Avdeling for lærerutdanning. Det føres referat fra samtalen(-e).

Ved 2. gangs tvil om studenten skal få "Ikke bestått"

Her følges samme prosedyre som ved første gangs forsøk, både i forhold til skjemaet «Varsel om fare…» og videre oppfølging.

Studenten innkalles i tillegg til samtale med praksislærer, representant(-er) for fagmiljø og Avdeling for lærerutdanning. Det vil føres referat fra samtalen(-e).

Under hele prosessen kan UiA ved Avdeling for lærerutdanning henvise til:

  • samtale med studieveileder og/eller studieleder
  • psykiatrisk sykepleier
  • studentprest

Klage

Det kan påklages formelle feil i forbindelse med vurdering av praksis. Les mer om klagerett.

Publisert 20. juni 2024 - Sist endret 20. juni 2024