Hva lærer du som humanist?

 

Humaniora er studier av mennesker, kultur og samfunn. Ulike uttrykk for menneskers evner til å forstå, utforske og forme de åndelige og materielle vilkårene for sine liv, står sentralt. En humanistisk utdanning skal gi deg kompetanse til å forvalte denne kunnskap og disse perspektivene. Gjennom humanistiske studier oppøver du evne til dybdeforståelse, evne til å stille gode spørsmål, og evne til å plassere kunnskapen i en kontekst, i en kultur og å skape mening.

Kompetansen du oppnår gjennom studiene er ikke bare fagkunnskapen du får, men også de ferdighetene og personlige egenskapene du tilegner deg og som gjør at du utvikler deg som menneske. Det er denne helhetlige kompetansen som skal gjøre deg rustet for arbeidslivet. For at fagkunnskapen, ferdighetene og holdningene du tilegner deg gjennom studiene, skal ha en verdi, må den kommuniseres ut i samfunnet.

Humanister er sentrale samfunnsaktører i problemstillinger som krever evne til kritisk tenkning, kildekritikk, etisk refleksjon, kulturkunnskap, kommunikasjon og mangfoldskompetanse. Kompetansen er svært relevant på alle nivåer i utdanningssektoren og andre virksomheter der faglig formidling og kommunikasjon står sentralt, som innenfor kultursektoren, ideelle- og frivillige organisasjoner og offentlig forvaltning.

Kompetansen er på flere måter tverrfaglig og kan derfor anvendes i flere sammenhenger som for eksempel i utfordringer knyttet til klima og miljø, mangfold og integrering, kommunikasjon, levekår, utdanning, krig og konflikt. Humaniora er helt sentralt for å forstå og møte de store samfunnsendringen blant annet i spørsmål knyttet til kunstig intelligens. Når du tar en humanistiske utdanning må du tenke gjennom hvilke samfunnsområder du ønsker å bruke kompetansen på.

Publisert 18. apr. 2024 - Sist endret 4. juli 2024