English version of this page

Utfyllende regler for ph.d.-program ved Fakultet for humaniora og pedagogikk

Nummereringen refererer til tilsvarende paragrafnummer i forskrift for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Universitetet i Agder.

 

Til § 5 Opptak

Vilkår for opptak

For å kunne bli tatt opp til ph.d.-programmet, må søkeren ha utdanning som tilsvarer femårig master i Norge innenfor et av de fagområdene den aktuelle spesialiseringen krever, eller ha utdanning som fakultetet vurderer som likeverdig.

Kriterium for opptak er normalt minst karakteren B på masteroppgaven eller 2,5 (laudabilis) på hovedfagsoppgaven. Søkeren skal normalt ha vært eneforfatter på masteroppgaven.

Opptaksvedtak

Etter innstilling fra aktuell instituttleder og spesialiseringsleder behandler og avgjør fakultetet søknaden i henhold til de til enhver tid gjeldende bestemmelser. Fakultetet oppnevner egnet veileder/egnede veiledere (jf. §7).

Avtaleperiode

Avtalen om opptak på ph.d.-programmet kan forlenges etter begrunnet søknad, jfr Forskrift om ph.d. § 5.4. Avtalen kan normalt forlenges med maksimalt to år. Dette kommer i tillegg til lovhjemlede permisjoner.

Til § 6 Avtale

Vesentlige endringer i de forhold som omtales i avtalen, skal godkjennes av fakultetet, og endringsavtale skal underskrives av partene i ph.d.-avtalen.

Til § 7 Veiledning

Fakultetet oppnevner veileder(e) etter anbefaling fra instituttet og spesialiseringen stipendiaten blir tilknyttet. Instituttleder, spesialiseringsleder og veileder(e) har sammen ansvar for å følge opp ph.d.-kandidaten. Ph.d.-programleder og ph.d.-programrådet har det overordnede ansvaret.

Ph.d.-kandidater ansatt som stipendiater ved UiA har samme tilstedeværelsesplikt som andre vitenskapelig ansatte. Unntak gjøres for ph.d.-kandidater tatt opp på programmet, men ansatt og lønnet av andre institusjoner.

Til § 8 Opplæringsdelen

Formålet med doktorgradsarbeidet er å videreføre den faglige og vitenskapelige skoleringen fra mastergradsstudiet/hovedfagsstudiet/embetsstudiet, og å bringe doktorgradskandidaten fram til forskningsfronten på fagområdet. Dette skal først og fremst foregå gjennom arbeidet med avhandlingen, men også gjennom aktiv deltakelse i opplæringsdelen.

Hensikten med opplæringen er på den ene siden å være en støtte for arbeidet med avhandlingen, særlig med hensyn til innsikt i grunnlagsproblemer og teoretisk-metodiske spørsmål, på den andre siden å gi kandidatene en bredere faglig orientering som forberedelse til fortsatt akademisk arbeid.

Ansvaret for gjennomføringen av undervisningen ligger hos Fakultet for humaniora og pedagogikk. Det er ønskelig at den enkelte ph.d.-kandidat skal kunne legge opp et program som er best mulig individuelt tilpasset. Nasjonale og internasjonale forskerkurs på ph.d.-nivå gitt av anerkjente fagmiljøer kan inngå i opplæringsdelen.

Opplæringsdelen utgjør 30 studiepoeng (ett semesters arbeid). Nærmere beskrivelse av innhold, krav til dokumentasjon og vilkår for opplæringsdelen fremgår av studiebeskrivelsen for ph.d.-programmet. Den aktuelle spesialiseringsleder behandler søknader om godkjenning av faglig formidling/forskningsformidling og eksterne kurs som del av opplæringsdelen og skal gi endelig godkjenning av den enkelte kandidats opplæringsdel.

I tillegg til å fullføre opplæringsdelen skal ph.d.-kandidater ved fakultetet

  • gjennomføre midtveisseminar
  • gjennomføre sluttseminar
  • delta aktivt i spesialiseringens fremleggsseminarer

Det forventes i tillegg at kandidater tilegner seg erfaring fra internasjonalt forskningsmiljø, f.eks. fra deltakelse med innlegg på internasjonale konferanser utenfor Norge, fra utenlandsopphold eller gjennom aktiv deltagelse i internasjonale forskningsnettverk/-prosjekt.

Til § 10 Ph.d.-avhandlingen

En avhandling kan væren enten en monografi eller en samling artikler, jfr § 10.1 i Forskrift om ph.d.

En artikkelbasert avhandling skal normalt omfatte minst tre delarbeider (artikler) pluss en sammenbindende tekst. Minst en artikkel bør være akseptert for publisering i en godkjent vitenskapelig publiseringskanal, fortrinnsvis i et internasjonalt tidsskrift. Medforfatterskap kan tilsi et høyere antall delarbeider. Ved medforfatterskap skal det selvstendige bidraget fra kandidaten klargjøres gjennom skriftlige erklæringer fra medforfatterne. Kandidaten skal være eneforfatter på minst ett delarbeid. Kandidaten må være eneforfatter på kappen.

Avhandlingen skal normalt være skrevet på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Dersom ph.d.-kandidaten ønsker å benytte et annet språk, skal det søkes om særskilt tillatelse til dette tidlig i ph.d.-løpet.

Til § 13 Innlevering

Søknad om å få avhandlingen bedømt, sendes fakultetet i tråd med gjeldende retningslinjer.

Til § 14 Oppnevning av bedømmelseskomité

Fakultetet oppnevner bedømmelseskomité etter forslag fra aktuell instituttleder og spesialiseringsleder.

Til § 16 Fakultetets behandling av bedømmelseskomiteens innstilling

Bedømmelseskomitéens innstilling behandles av dekan på fullmakt fra fakultetsstyret.

Til § 18 Doktorgradsprøvene

Dersom bedømmelseskomitéen eller kandidaten ønsker at prøveforelesning og/eller disputas skal holdes på et annet språk enn avhandlingens språk, skal de i god tid før doktorgradsprøvene sende begrunnet søknad om dette til fakultetet.

Vedtatt av Styret ved Universitetet i Agder 14.5.2014, med revisjon 29.3.2022 med hjemmel i forskrift for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Universitetet i Agder.

Publisert 1. mars 2024 - Sist endret 17. apr. 2024