English version of this page

Etisk godkjenning (FEK), registrering av litteraturstudier, REK godkjente prosjekter

  • FEK har ansvar for å etablere og drifte register over fakultetets forskningsprosjekter
  • FEK har ansvar for å vurdere forskningsetisk forsvarlighet i forskningsprosjekter på Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
  • FEK skal være en ressurs og kunne gi råd i forhold til opplæring av vitenskapelig ansatte ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap

Prosjektet skal være godkjent av veileder og alle vedlegg skal være i pdf-format, før søknad sendes. 

Svar / godkjenninger fra FEK kommer i digipost for de som har registrert seg for dette, eller via UiA-mailkonto. 

Litteraturstudier skal ikke godkjennes av FEK, men studenter skal registrere disse slik at de kan inngå i fakultetets prosjektoversikt. Dette gjelder også søknader som har godkjenning fra REK. Ansatte som skal registere litteraturstudier og allerede godkjente REK prosjekter, evt. godkjent ved annen institusjon, må sende disse via mail til Eli Andås (eli.andas@uia.no) for registrering. 

Søknad om etisk godkjenning av forskningsprosjekt

Master-, ph.d.- og ansattprosjekter som skal vurderes av FEK, sendes innen den 15. i hver måned: 

  • Alle nødvendige godkjenninger må foreligge før det søkes om godkjenning fra FEK. NB - vent derfor med å sende søknad til FEK til det foreligger godkjenning fra SIKT, eller tilbakemelding på fremleggsvurdering fra REK.
  • Søknader som returneres med tilbakemelding om korrigeringer, må revideres og returneres til FEK innen åtte dager. Dersom dette ikke blir fulgt opp må søknadsskjemaet fylles ut og sendes inn på nytt.  
  • FEK ettergodkjenner ikke søknader.
  • UiAs personvernombud er for tiden: Trond Hauso, tlf:  + 47 936 01 625 og mailadresse: Personvernombud@uia.no 

Søk her

Mandat for FEK

1) Etablere og drifte register over fakultetets forskningsprosjekter

FEK har ansvar for å sikre at det foreligger en systematisk og lett tilgjengelig oversikt over alle pågående forskningsprosjekter som er ledet av ansatte ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap. Dette inkluderer studentprosjekter, ph.d. prosjekter og forsknings-prosjekter som involverer vitenskapelige ansatte. Det gjelder også prosjekter som er godkjent av Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK). Litteratur-studier og REK-godkjente prosjekter skal imidlertid ikke vurderes av FEK, men kun registreres i egen portal. Dette gjelder også studier som har etisk godkjenning fra annen forsknings-institusjon.

2) Vurdere forskningsetisk forsvarlighet i forskningsprosjekter på Fakultet for helse- og idrettsvitenskap

FEK har ansvar for å sikre at det blir gjennomført en uavhengig vurdering av alle forsknings-prosjekt som har forankring ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap. Alle prosjekter som faller utenfor REK sitt mandat, skal derfor vurderes av FEK. I og med at Personvernombudet for forskning ved Norsk senter for forskningsdata (SIKT) ikke gjør en etisk vurdering, skal SIKT -godkjente prosjekter alltid også vurderes av FEK. Dette vil sikre at en prosjektleder ikke står alene om den etiske vurderingen av et forskningsprosjekt. FEK behandler søknader en gang pr. måned, og møteplanen for FEK gjøres tilgjengelig for både studenter og ansatte i god tid før semesterstart.

3) Være en ressurs og kunne gi råd i forhold til opplæring av vitenskapelig ansatte ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap

FEK skal bistå med informasjon om sitt mandat samt effektivt sikre at nødvendig etisk vurdering av forskningsprosjekter som har forankring ved fakultetet, blir gjennomført.

FEK vil også fungere som en rådgivende instans for forskere som er usikre på om de eller deres studenter skal søke om godkjenning hos REK/SIKT. Opplæring i forskningsetikk må inn-arbeides i alle relevante studier og aktiviteter, og ansvaret for dette ligger hos faglig ledelse.

FEK er sammensatt av en representant fra hvert institutt, og en av disse fungerer som leder. I tillegg bistår en seniorrådgiver fra fakultetets administrasjon. Dekanen oppnevner medlemmene i samråd med instituttledere.

Fastsatt av Dekan 1. februar 2024.

Registrering av litteraturstudier og REK godkjente prosjekter samt prosjekter som har etisk godkjenn

Her finner du mer informasjon om registrering av litteraturstudier osv.

Bachelorprosjekter

Tre mulige strategier knyttet til håndtering av personvernproblematikk i Bacheloroppgaver.

  1. Ved gjennomføring av teoretiske oppgaver og litteratur-reviews gjelder de generelle forskningsetiske retningslinjer for oppgaveskriving. Det foreligger normalt ingen personvernproblematikk.
  2. Ved gjennomføring av prosjekter som samler inn empiriske data kan emneansvarlig stå som prosjektleder (kvalitative og/eller kvantitative) dersom det foreligger et knippe prosjekter innenfor samme temaområde. Disse skal da meldes som ett prosjekt til SIKT. Det blir å betrakte som forskning og kan publiseres under gitte betingelser. Man må da følge prosedyrer for informasjon og samtykke som beskrevet hos SIKT.  Prosjektene skal følge forskningsetiske retningslinjer for slike prosjekt og skal søke FEK som ett samlet prosjekt. Se SIKT for retningslinjer.
  3. Ved gjennomføring av prosjekter som samler inn anonyme empiriske data trenger man normalt ikke melde til SIKT og FEK. Anonyme data skal ikke kunne spores tilbake til enkeltpersoner, hverken direkte (via personentydige kjennetegn som navn), indirekte (via kombinasjon av bakgrunnsopplysninger som alder, kjønn, sted etc.), via kode og koblingsnøkkel (som navneliste, IP-logg etc.), eller i lyd-/bildeopptak (via stemme/ansikt etc.). Et eksempel på dette kan være måling av oksygenopptak på tredemølle og kobling opp mot andre tester. Man trenger i slike tilfeller ikke forskningsprotokoll, informasjons- og samtykkeskjema, SIKT eller FEK vurdering.  

Undersøkelser som studenter gjør på hverandre, forutsetter selvsagt samtykke og informasjon om de premisser som er beskrevet, (f. eks at det ikke skal registreres navn, fødselsnummer eller noen personidentifiserende opplysninger).  Premissene må komme tydelig frem både i prosjektbesvarelsene og i emnebeskrivelsen til fagene.  Presiseringene skal bidrar til å beskytte data, og mestre forskningsetisk og metodisk håndverk. Prosjekter som baseres på anonyme empiriske data er ikke å regne som forskning, og kan ikke publiseres. 

Viktig!

Det er ikke SIKT eller FEK som gjør vurderinger om et bachelorprosjekt må søke SIKT eller FEK. Det er den enkelte student sammen med emneansvarlig og veileder sitt ansvar.  Vurderingene forutsetter at kravene som stilles er gjort kjent i undervisning og emnebeskrivelsene. 

 

Bilde av Tonje Holte Stea
Professor, leder av FEK
E-post
tonje.h.stea@uia.no
Telefon
+47 38 14 23 24
Bilde av Matthew Ronald Spencer
Professor
E-post
matthew.spencer@uia.no
Telefon
+47 38 14 19 73
Bilde av Migle Helmersen
Førsteamanuensis
E-post
migle.helmersen@uia.no
Telefon
+47 38 14 20 31
Bilde av Monica Strømland
Universitetslektor
E-post
monica.stromland@uia.no
Telefon
+47 37 23 31 30
Bilde av Eli Margareth Andås
Seniorrådgiver
E-post
eli.andas@uia.no
Telefon
+47 38 14 18 66
Publisert 9. apr. 2024 - Sist endret 8. mai 2024