English version of this page

Disputas: Lene Baagøe Laukvik

Lene Baagøe Laukvik disputerer med ph.d.-avhandlingen «Nurses’ care planning and documentation processes in electronic health records of patients living with dementia»

Lene Baagøe Laukvik disputerer

Nurses’ care planning and documentation processes in electronic health records of patients living with dementia 

Laukvik har fulgt ph.d.-programmet ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap.

  • Prøveforelesning starter kl. 10.15
  • Disputas starter kl. 12.30

Tema for prøveforelesningen: Personsenteret omsorg i helse- og omsorgstjenesten ut fra et organisasjons- og samfunnsperspektiv

Les avhandlingen i AURA 

Disputasleder: Professor Stephen Seiler

Evalueringskomite

  • Førsteopponent: Professor Rose Mari Olsen, Fakultet for sykepleie og helsevitenskap, Nord Universitet
  • Andreopponent: Docent Jan Florin, Avdelelningen för omvårdnad, Högskolan Dalarna, Sverige 
  • Komitéleder: Førsteamanuensis Kari Hansen Berg, Institutt for helse- og sykepleievitenskap, Universitetet i Agder

Veiledere i doktorgradsarbeidet

Hovedveileder:

  • Professor Mariann Fossum, Institutt for helse- og sykepleievitenskap, Universitetet i Agder

Medveiledere:

  • Spesialrådgiver Merete Lyngstad, Norsk Sykepleierforbund og 
  • Avdelingssjef Ann Kristin Rotegård, Cappelen Damm 

Sammendrag

Dårlige systemer gir dårligere demensomsorg

God kommunikasjon og overføring av informasjon er viktig i helsetjenesten, og kanskje spesielt for mennesker med demens. De har dårligere forutsetninger for å formidle informasjon til sykepleiere om egen tilstand, og dermed er det ekstra viktig å dokumentere i Elektronisk Pasientjournal (EPJ). Pasientjournalen skal gjøre det enklere å kommunisere mellom helsepersonell, og skal inneholde nødvendige helseopplysninger om pasienten.

Elektronisk pasient journal brukes daglig i helsesektoren verden over, for å samle, lagre, organisere og distribuere pasientinformasjon. Etter hvert som arbeidsmengde og overføringer av pasienter øker i helsetjenestene våre, stoler sykepleiere og annet helsepersonell i økende grad på informasjon fra EPJ i daglig planlegging og organisering av helsehjelpen.

Jeg har sett nærmere på bruken av EPJ i sykehjem. Jeg visste fra før at det er lite kunnskap om planlegging- og dokumentasjonsprosesser hos sykepleierne som jobber med denne type pasienter. I tillegg er det lite kunnskap om samspillet og interaksjonen mellom sykepleiere, deres daglige arbeidsprosesser, omgivelsene de befinner seg i og EPJ i demensomsorg.

Jeg fant ut at psykososiale behov, slik som identitet, trøst, inkludering, tilhørighet og meningsfull aktivitet, mangler planlegging og dokumentasjon. Sykepleierne erfarer dette som utfordrende å gjøre. Heller ikke pasientens egne erfaringer er en vanlig del av planlegging og dokumentasjon. Mine funn viser også at brukervennligheten til EPJ er utfordrende for sykepleiernes daglige arbeid og at det er behov for å øke sykepleieres kunnskap om teknologi og informatikk.

Mitt doktorgradsprosjekt kan gi viktig innsikt i planlegging og dokumentasjon i EPJ i demensomsorg. Spesielt med tanke på å utvikle nye journalsystemer i fremtiden.

Om kandidaten

Lene Baagøe Laukvik er fra Kristiansand, og har jobbet som sykepleier siden 1996. I 2011 tok hun videreutdanning i praktisk pedagogisk utdanning ved UiA, og fortsatte med en mastergrad i helsevitenskap ved UiA som ble ferdig i 2014. 

Hun har lang erfaring som sykepleier ved forskjellige avdelinger ved Lovisenberg diakonale sykehus og Sørlandet sykehus. I 2009 begynte hun å jobbe ved Færvik bo- og omsorgssenter, på en skjermet avdeling for personer med demens. 

Hun underviser nå på bachelorutdanningen i sykepleie på UiA, og også ved etter- og videreutdanningen innen demensomsorg. Lene har fulgt doktorgradsprogrammet ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap i Agder. Hennes doktorgradsarbeid har vært finansiert av Norsk Sykepleierforbund.

Slik følger du disputasen digitalt

Disputasen er åpen for alle. Meld deg på via denne Zoom-lenken.

Du logger deg på tidligst 10 minutter før oppgitt tid. Etter dette kan du når som helst forlate og komme inn igjen i disputasen. 

Opponent ex auditorio

Tidsfrist for å stille spørsmål er senest i løpet av pausen mellom opponentene. Spørsmål ex auditorio fra publikum kan sendes til disputasleder professor Stephen Seiler med kopi til seniorrådgiver Tone Soldal.

Arrangør

Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
Publisert 24. apr. 2024 09:01 - Sist endret 26. apr. 2024 15:00