English version of this page

Disputas: Gunhild Nordbø Marthinsen

Gunhild Nordbø Marthinsen disputerer med ph.d.-avhandlingen "Sleep and Health-Related Quality of Life in Parents of Preterm and Full-Born Infants." Marthinsen har fulgt ph.d.-programmet ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap.

Bilde av Gunhild Nordbø Marthinsen

Sleep and Health-Related Quality of Life in Parents of Preterm and Full-Born Infants

  • Prøveforelesning: kl. 10:15
  • Disputas: kl. 12:30

Tema for prøveforelesning:  Diskuter hvordan en forundersøkelse (feasibility study) i forberedelsene med planlegging av en prospektiv longitudinell studie for å kunne forutsi behovet for screeningspraksis.

Les avhandlingen i AURA

Disputasleder: Professor Gudrun Elin Rohde, Institutt for helse- og sykepleievitenskap, Universitetet i Agder

Evalueringskomite:

Veiledere i doktorgradsarbeidet har vært:  

  • Hovedveileder: Professor emerita Liv Fegran, Institutt for helse- og sykepleievitenskap, Universitetet i Agder
  • Medveileder: Professor II Sølvi Helseth, Institutt for helse- og sykepleievitenskap, Universitetet i Agder

Sammendrag

Søvn er viktig for vår mentale og fysiske helse. Å få et fortidligfødt barn kan påvirke foreldrenes søvn negativt. Det kan føre til helseutfordringer og redusert livskvalitet. Den overordnede hensikten med doktorgradsavhandlingen var å studere søvn og forholdet mellom søvn og helserelatert livskvalitet hos foreldre til fortidligfødte barn i barselfasen (barnet er 2-12 måneder). Videre var hensikten å sammenlikne søvn og helserelatert livskvalitet hos mødre og fedre til terminfødte barn i samme periode. I starten av doktorgradsavhandlingen ble det gjennomført en systematisk kunnskapsoppsummering som viste at det var behov for mer kunnskap om foreldre til fortidligfødte barns søvn og helse over tid, og at det manglet sammenligning med foreldre til terminfødte barn. Det ble derfor utformet en longitudinell studie som undersøkte søvn og helserelatert livskvalitet til foreldre ved 2, 6 og 12 måneder. Resultatene viser at sammenliknet med foreldre til terminfødte barn, opplever foreldre med fortidligfødte barn redusert søvnkvalitet de første ukene etter fødsel. Mødre sover generelt dårligere enn fedre ved 2 måneder, og rapporterer lavere søvnkvalitet og søvnlengde. Vi fant at forekomsten av søvnmangel (insomni) var høy blant alle foreldre ved 2 måneder, og fortsatte å være høy (> 50%) hos mødre med fortidligfødte og terminfødte barn ved 6 og 12 måneder. Søvnmangel var nært forbundet med redusert helserelatert livskvalitet ved 2,6 og 12 måneder, spesielt mental livskvalitet. Resultatene fra doktorgradsavhandlingen viser at det er viktig at helsepersonell gir støtte til søvn hos foreldrene etter fødsel, spesielt mødre. Det er også behov for økt fokus på forebygging av søvnproblemer og langvarig søvnmangel hos foreldre. Det anbefales innføring av søvnundersøkelser som en del av oppfølgingen under svangerskapet, og i den første tiden etter fødselen. På den måten kan søvnproblemer identifiseres tidlig og gi hjelp til de som trenger det.

 

Slik følger du digitalt

Disputasen er åpen for alle. Meld deg på via denne Zoom-lenken for å følge digitalt:

Du logger deg på tidligst 10 minutter før oppgitt tid. Etter dette kan du når som helst forlate og komme inn igjen i disputasen.

Opponent ex auditorio:

Tidsfrist for å stille spørsmål er senest i løpet av pausen mellom opponentene. Spørsmål ex auditorio fra publikum kan sendes til disputasleder professor Gudrun Elin Rohde med kopi til seniorrådgiver Eli Andås.

Kontaktperson:

Bilde av Eli Margareth Andås
Seniorrådgiver
E-post
eli.andas@uia.no
Telefon
+47 38 14 18 66

 

Publisert 5. juni 2024 14:54 - Sist endret 17. juni 2024 13:43