Gå til hovedinnhold
0
Jump to main content

Organisasjonskulturen i samspillet mellom politikk og administrasjon

Hvilken betydning har organisasjonskultur for utviklingen av kommunal sektor? Forskere ved SAKOM presenterte aktuell forskning for nye kommunedirektører i Norsk Rådmannsforums Topplederprogram

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hye og Øgård ved SAKOM innleder ved Norsk Rådmannsforums Topplederprogram
Hye og Øgård ved SAKOM innleder ved Norsk Rådmannsforums Topplederprogram

Norsk Rådmannsforum, norske kommunedirektørers interesseorganisasjon, arrangerte sitt Topplederprogram for nye kommunedirektører 14.-15.januar 2021. Forsker Linda Hye og professor Morten Øgård ved Senter for anvendt kommunalforskning (SAKOM) presenterte aktuell forskning om betydningen av organisasjonskultur i utviklingen av kommunal sektor. 

Endring i kommunal sektor gjennom struktur og kultur

I sesjonen Den kulturelle arkitekturen i samspillet mellom politikk og administrasjon tok Hye og Øgård først en gjennomgang av kommunenes utfordringsbilde når det gjelder organiserings- og styringsendringer som fordrer strukturelle endringer i organiseringsformer. I jakten på bl.a. mer demokrati og deltakelse (samskaping), effektivisering, bedre kvalitet, innovasjon og bærekraftige løsninger i kommunal sektor tar kommuner ofte et strukturelt grep for å oppnå dette. Hye og Øgård argumenterte i sin innledning for at strukturelle grep ikke kan tas i bruk isolert, men at kommunens strategi, prosesser, nettverk og ikke minst fokus på organisasjonskulturen bør ses i sammenheng med de strukturelle endringsprosessene som settes i gang.

Organisasjonskulturperspektivet bidrar til at kommuner kan utvikle samspillet mellom administrasjon og politikk som en del av en større helhet. Det betyr at uten en forståelse av og aktivt arbeid med organisasjonskulturen – både administrativt og politisk, vil man ofte ende tilbake i nye former for regler og rutiner i samspillet og at man ikke kommer videre fra en utdatert hierarkisk forståelse av samspillet.

Utvikling gjennom organisasjonskultur og samspill

I sesjonen ble det presentert funn fra fire casekommuner hvor organisasjonskulturen blant politisk og administrativ ledelse er blitt kartlagt av SAKOM. Funnene viser hvilke typer organisasjonskultur som er råder i  kommunene – og hvilken organisasjonskultur de ønsker seg i fremtiden. I casekommunene råder det en organisasjonskultur preget av et internt fokus hvor samarbeid, tillit men også prosedyrer og rutiner, vektlegges. I den ønskede organisasjonskulturen i fremtiden ønsker både den politiske og administrative ledelsen en skaperkultur preget av innovasjon og nytenkning.  

Hye og Øgård argumenterer ut ifra sine funn for to sentrale grep for å få til en endring i organisasjonskulturen i kommunene. Det ene er at både det administrative og det politiske lederskap bør besitte og utvikle noen avgjørende lederferdigheter, dette for å kunne håndtere det andre sentrale punktet; samspillet mellom politikk og administrasjon. Kommunens toppledelse, både administrativt og politisk, opererer innenfor komplekse omgivelser og utviklingen av samspillet med et særlig fokus på organisasjonskultur bør gå hånd i hånd med utviklingen av kommunen.

 

Mer om samspill mellom politikk og administrasjon

Hvis du ønsker å lese mer om samspillet mellom politisk og administrativ ledelse vil du ha muligheten til dette i løpet av mars 2021 når KS lanserer FoU rapporten Styrket lederskap i kommunal sektor – gjeldende rett, roller og rolleforståelse mellom folkevalgte og kommunedirektør. Rapporten er utarbeidet av Senter for anvendt kommunalforskning (SAKOM) på oppdrag fra KS og tar for seg sentrale spørsmål om ny kommunelov, om samspillet mellom politikk og administrasjon og kommunens arbeidsgiverrolle overfor kommunedirektøren.