Hva skjer når en politiker og en kunstner lager kunst sammen?

Blir de enige om i hvilke rammer kunst skal produseres, presenteres og oppleves, og hvilken verdi kunsten de skaper har?

Kunstner Sandra Norrbin og politiker Tage Pettersen (t.v) skal kjempe mot kunstner Pelle Brage og politiker Kari Henriksen om å lage det beste kunstverket i løpet av 50 minutter.

Under Arendalsuka 2021 kan du i UiA-teltet få oppleve kunstnerne Pelle Brage og Sandra Norrbin lage hver sitt kunstverk sammen med politikerne Kari Henriksen (AP) og Tage Pettersen (H). Lagene får 50 minutter til rådighet, og moderator Kai Steffen Østensen tar tempen på stemningen og diskusjonene underveis.

Duellen skal til slutt avgjøres av et eget panel bestående av statssekretær Emma Lind, Kultur- og likestillingsdepartementet, Karl Olav Segrov Mortensen, stipendiat på UiA, Dag Nome, førsteamanuensis på UiA og 16 år gamle Cleo Kristensen som har medvirket i forestillingen «Cleos fremtid» i Kristiansand kunsthall.

Håper på et litt crazy resultat

– For meg er det viktig at kunsten rykker litt i publikum og skaper engasjement. Det håper jeg at vi ser i det ferdige kunstverket, sier Cleo Kristensen.

Hun legger til at det blir spennende å bli tatt med i selve arbeidsprosessen:

– Som oftest ser man bare et ferdig kunstprosjekt. I denne duellen får vi et innblikk i hvilke tanker som ligger bak og hvorfor man tar de valgene man tar. Jeg håper på et litt crazy resultat, sier hun.

Faren hennes, Jeppe Kristensen er professor i teater ved Institutt for visuelle og sceniske fag ved UiA. Han kom med ideen til Power Art Battle og er en av initiativtakerne til arrangementet.

– Vi hadde lyst til å få frem samtalen mellom de som lager kunsten og dem som bestemmer rammene rundt den. I tillegg er disse to yrkesgruppene vant til å jobbe på ulike måter, politikerne er vant til å snakke om kunst, men ikke med å lage den, og kunstnere lager gjerne kunst uten å snakke så mye om det. Her blir partene kastet inn i noe nytt og ukjent, sier Kristensen.

Betydningen av å delta i kunstproduksjonen

– Tanken var først å ha en vanlig debatt som omhandlet kunstens betydning med kunst som innslag underveis, sier Lisbet Skregelid, førsteamanuensis ved Institutt for visuelle og sceniske fag. - Dekan Marit Wergeland henvendte seg til meg for å høre om jeg hadde noen ideer til spørsmål og temaer. Da kom erkjennelsen av at ordinære debatter er det nok av på Arendalsuka. Vi må finne på noe annet. Helst et arrangement hvor kunsten spiller hovedrollen. På ganga møtte jeg Jeppe som hadde denne fantastiske duell ideen. Jeg gleder meg virkelig til å se dette realisert. Forskningsmessig er jeg også opptatt av dette. Hvilken betydning har det å få delta og kjenne kunsten på kroppen og ikke bare snakke? Hvordan spiller konkurranseelementet inn?

Hvem vinner duellen?

I løpet av 50 minutter får publikum et innblikk i produksjonen av verkene, samtalen på de to lagene samt diskusjonene i dommerpanelet. Til slutt skal panelet kåre det beste kunstverket!

Velkommen til en spennende kunstduell og debatt om kunst og kunstens verdi i samfunnet, arrangert av Fakultet for kunstfag ved UiA.