Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Kåret til årets masterprogram

UiA sitt masterprogram i helse- og sosialinformatikk er på liste i nettavisen Khrono med mest fornøyde studenter. Studiet har også nylig blitt kåret til årets masterstudie i Tekna magasinet.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Førsteamanuensis og studieprogramleder Hege Mari Johnsen.
Førsteamanuensis og studieprogramleder Hege Mari Johnsen.

UiAs masterprogram i helse- og sosialinformatikk er på liste i nettavisen Khrono med mest fornøyde studenter. Studiet har også nylig blitt kåret til årets masterstudie i Tekna magasinet. En mastergrad i helse- og sosialinformatikk gir deg kompetanse til å bidra i arbeidet med å designe, utvikle, innføre, bruke og evaluere informasjons- og kommunikasjonsteknologi i helse- og omsorgstjenestene. En vil også kunne bidra i ulike arbeidsoppgaver innenfor forsknings- og utredningsarbeid, undervisning, prosjektledelse og fagutvikling. Førsteamanuensis og studieprogramleder Hege Mari Johnsen, forteller at det å kunne bidra i kompetanseutvikling og prosjekter som er av samfunnsmessig nytte er det som engasjerer og inspirerer henne mest med jobben.

Et aktuelt masterprogram

Flere helsetjenester kommer til å bli digitale, eller støttes av teknologi på en eller annen måte i fremtiden. Dette medfører en endring av både pasienters og helse- og omsorgsarbeideres roller og oppgaver.

- På denne måten kan man si at det er en nødvendighet å ha personell med utdanning innen helseinformatikk. De vil ha brukerperspektivet i fokus ved utvikling og implementering av ny teknologi, som del av helse- og omsorgstjenestene, sier Johnsen. 

Masterprogrammet i helse- og sosialinformatikk er et tverrfaglig og problemorientert studie. Prosjektarbeidene tar utgangspunkt i studentenes egne erfaringer, i tillegg til generelle samfunnsmessige utfordringer og behov knyttet til ulike typer teknologi. Studieprogrammet er et deltidsstudium som forløper over tre år, med to ukes-samlinger per semester. Organiseringen er tilrettelagt for at studentene kan kombinere studiet med eget arbeid.

Studieprogrammets historie

Hege Mari Johnsen overtok rollen som studieprogramleder for masterprogrammet for Helse- og sosialinformatikk etter dosent Jan Gunnar Dale i 2020. Siden 2010 har UiA tilbudt et eget erfaringsbasert masterprogram på 90 studiepoeng, og fra 2018 fikk masterprogrammet omfang på 120 studiepoeng. Studiet er et samarbeid mellom institutt for helse- og sykepleievitenskap, institutt for informasjons- og kommunikasjonsteknologi og institutt for informasjonssystemer ved UiA. Studiet ble opprettet på slutten av 90 tallet i samarbeid med Aalborg Universitet. Fagmiljøet så behov for et utdanningstilbud for helse- og sosialpersonell for å imøtekomme digitalisering av helsetjenestene. 

Veien videre

Johnsen forteller at hun ønsker å opprettholde den gode kvaliteten på studiet som Dale la til rette for, samtidig som hun alltid vil jobbe for å bli bedre. Målet er å utdanne dyktige og fornøyde studenter.

- Det er også viktig for meg å opprettholde og videreutvikle det gode samarbeidet med de andre instituttene og andre samarbeidspartnere.

Vil koronapandemien ha noen påvirkning på gjennomføring av årets studieforløp?

- Per dags dato planlegger vi fysiske samlinger til høsten, og opplever at studentene savner dette. Vi håper at dette lar seg gjennomføre og at vi slipper å benytte zoom slik som vi har gjort i vår.