Studietiden – slik får du relevant erfaring i studietiden
Flere av studiene ved Institutt for ernæring og folkehelse inneholder praksis, praksisbesøk eller annen tilknytning til arbeidslivet, og det finnes også andre måter å skaffe seg praktisk erfaring på. Slik erfaring er en mulighet for å koble teori til konkrete situasjoner og teller positivt når du skal søke jobb senere.
Arbeidslivsrelevans i studiene
Du finner mer informasjon om de ulike praksisoppholdene, besøkene og lignende under hvert studieprogram.
Årsstudiet i ernæring, mat og kultur: ekskursjoner i emnet ERN132 Matvarekunnskap og praktisk matlaging og ERN133 Praktisk matlaging og kostholdsplanlegging til ulike bedrifter og institusjoner.
Bachelor i ernæring: ekskursjoner i ulike emner og mulighet for å velge HEL203 Praksis i helsefremmende arbeid som valgemne i 5. semester. Praksisperioden går over tre uker og vil foregå hovedsakelig hos våre samarbeidspartnere i regionen.
Bachelor i folkehelsearbeid: ekskursjoner i flere emner, blant annet innen friluftsliv, trafikksikkerhet, kommunalt arbeid og frivillig sektor. HEL203 Praksis i helsefremmende arbeid er et obligatorisk emne i 5. semester. Praksisperioden går over tre uker og vil foregå hovedsakelig hos våre samarbeidspartnere i regionen.
Master i folkehelsevitenskap: Praksisdag hos Fylkeskommunen i Agder, Kristiansand. I tillegg møter studentene forelesere fra praksisfeltet og de får forslag fra arbeidslivet om ulike arbeidslivsrelaterte masteroppgaver som de kan skrive om.
Utveksling
Institutt for ernæring og folkehelse har mange samarbeidspartnere over store deler av verden og anbefaler våre studenter å reise på utveksling i løpet av studietiden. Vi har gode og varierte utvekslingstilbud for våre bachelorstudenter og vi kan også tilrettelegge for utveksling i masterprogrammene.
Når du skal skrive bachelor- eller masteroppgave, kan det være mulig å knytte oppgavetemaet opp mot en virksomhet i arbeidslivet. Noen bedrifter lyser ut egne masterstipend som man kan søke på. Mer informasjon om oppgavesamarbeid finner du på Kompetansetorget.
Organisasjonsarbeid og frivillige verv
Som student ved UiA kan du spille en aktiv rolle i studentdemokratiet og engasjere deg i en av de mange studentaktivitetene og linjeforeningene. Det finnes også mange muligheter for å engasjere seg som frivillig i lokalsamfunnet ellers, som i Røde Kors, Redd Barna og en rekke andre organisasjoner. Se oversikt på kommunenes nettsider: Kristiansand og Grimstad. Som frivillig utvikler du nye perspektiver og får erfaring som kan sette sitt preg på din vei videre i arbeidslivet.
Deltidsjobb
UiA og andre virksomheter lyser ut deltidsstillinger for studenter på Kompetansetorget. Med jevne mellomrom er det ledige stillinger som for eksempel vitenskapelig assistent, læringsassistent, IT-tekniker og driftsassistent på UiA, samt mange ulike spennende deltidsstillinger ved ulike organisasjoner, bedrifter og virksomheter. Ulike deltidsjobber kan være mer eller mindre relevante. Ved å jobbe i dagligvarebutikker kan du få erfaring med kundebehandling, serviceytelse og det å forstå kunders behov, samtidig kan det å jobbe med å behandle telefoner i Kirkens SOS gi deg helt andre relevante erfaringer.
Relevante masterprogrammer for våre bachelorkandidater:
Listen inneholder masterprogram i Norge som er relevante for bachelorkandidater fra folkehelsearbeid og ernæring. Noen er mer relevante for ernæring, noen for folkehelsearbeid. Listen er ikke uttømmende, og UiA tar ikke ansvar for endringer i opptakskrav ved andre institusjoner:
Folkehelsevitenskap ved Universitetet i Agder
Helsevitenskap ved Universitetet i Stavanger
Human ernæring ved Universitetet i Bergen
Helse og samfunn ved Universitetet i Bergen
Helsefremmende arbeid og helsepsykologi ved Universitetet i Bergen
Samhandling og folkehelse ved Høgskulen på Vestlandet
Klinisk helsevitenskap, studieretning fedme og helse ved NTNU
Folkehelse ved NTNU
Likestilling og mangfold ved NTNU
Folkehelsevitenskap med vekt på endring av livsstilsvaner ved Høyskolen i Innlandet
Tverrfaglig helseforskning ved Universitetet i Oslo
Folkehelsevitenskap – natur og miljø, helse og livskvalitet ved NMBU
Matvitenskap (tre spesialiseringer) ved NMBU
Produksjon og produktutvikling
Matvaretrygghet, -kvalitet og -hygiene
Mat, ernæring og helse
Samfunn og helse, helsefremmende arbeid ved Universitetet i sør-øst Norge
Samfunnsernæring ved OsloMet
Empowerment og helsefremmende arbeid ved OsloMet
Anvendt folkehelsevitenskap ved Høyskolen Kristiania