Gå til hovedinnhold
0
Jump to main content

– Det siste året har flydd!

Det er ikke bare-bare å være førstemann ut når det kommer til ny utdanning og ny rammeplan, men nå har vi ønsket masterstudentene i de nye femårige grunnskolelærerutdanningene lykke til videre med lærertittelen i lomma.

Camilla Walla, Håkon Øverland Vikse og Erik Johnsen er blant de første som uteksamineres med den nye femårige grunnskolelærerutdanningen.
Camilla Walla, Håkon Øverland Vikse og Erik Johnsen er blant de første som uteksamineres med den nye femårige grunnskolelærerutdanningen.

Småprat, klemmer og hilsener brer seg utenfor bygg 46. Endelig er dagen her. Dagen som markerer overgangen fra studentlivet til lærerlivet. Men det er også dagen da mange som har vært tett knyttet i fem lange, men som nå kanskje oppleves som litt korte, år, skal flytte fra hverandre og starte på den nye hverdagen på egenhånd. Dette er en dag med mange følelser.

– Nei, nå begynner jeg å grine allerede nå, sier en nyutdannet lærer på vei inn i aulaen, mens hun finner frem et papirlommetørkle fra bunadsvesken og ler.

Festkledde studenter på plass i aulaen i bygg 46.

«Hva føler dere nå?»

Med nystrøkne skjorter, blanke sko, bunad og dress er de tre nyutdannede grunnskolelærere Håkon Øverland Vikse, Camilla Walla og Erik Johnsen klare for sin siste «obligatoriske» samling med studiet i regi av UiA. Ferdige med innleveringer, obligatorisk oppmøte, eksamenskrav, gruppearbeid og, ikke minst, masteroppgaven. På standardspørsmålet «hva føler dere nå?», som man så gjerne får når man er ferdig med noe, setter de nok ord på noen av de følelsene mange av avgangsstudentene kjenner på i dag.

– Jeg kjenner faktisk på en følelse av tomhet, litt som når man er ferdig med siste episode av en serie, sier Håkon. – Jeg leverte masteroppgaven for to dager siden og føler hele tiden at det er noe jeg skulle ha gjort. At det er noe som jeg har glemt.

– Ja, det er som om jeg liksom ikke er ferdig, svarer Erik.

– Jeg kjenner ikke på det i det hele tatt, sier Camilla, til latter fra de to andre. – Jeg føler meg egentlig ganske ferdig, og har sett mot dagen da jeg er ferdig utdannet nesten før jeg begynte å studere, men da jeg begynte i 2017 var 2022 så utrolig langt fremme. Fem år.

– Det er faktisk en femtedel av livet ditt, opplyser Erik.

Første kullet ut

Studieleder Monica Arnø Bartok takket for tilbakemeldinger, innspill og tålmodighet i disse fem første årene i sin hilsen.

For oss på Avdeling for lærerutdanning tilhører Camilla, Erik og Håkon, sammen med 136 andre, det litt spesielle 2017-kullet i grunnskolelærerutdanningene. De er de første til å utdanne seg etter den nye rammeplanen fra høsten 2017 hvor grunnskolelærerutdanningene ble femårige.

– Vi har vært prøvekaniner som har vært med på å forme utdanningen videre og vi ser at tilbakemeldingene våre har blitt hørt og at det har blitt gjort endringer, sier Håkon. – Som da du ville på utveksling til Australia, Camilla.

– Ja! Jeg ville til Bond University, men UiA hadde ingen avtale med dem for lærerstudenter. Nå er det et av utvekslingstilbudene for grunnskolelærerutdanningene. Som en del av det første kullet har det vært mulig for oss å påvirke utdanningen vår helt fra begynnelsen.

– Det har vært fint å være de som har banet vei for kullene etter oss, selv om det har vært frustrerende underveis. Foreleserne har også vært førstemann ut her. Det har egentlig vært ganske spennende når jeg ser tilbake på det, sier Erik.

– Ja, når man ikke står midt oppi det, ler Camilla.

Medstudenter, frihet og forelesere

Etter fem år i studentboblen skal de nå ut i «voksenverden». Den nye tilværelsen byr på mye nytt og spennende, men hva kommer de ferske lærerne til å savne fra studietiden i Kristiansand?  

– Jeg kommer til å savne medstudentene mine. Vi har vært en veldig fin gruppe, sier Erik.

– Ja, enig. Selv om vi har hatt et stort aldersspenn i gruppa, har vi vært på samme sted til samme tid med de samme fristene, oppgavene, gledene og frustrasjonene uavhengig av livssituasjon, tilføyer Håkon.

– Og så kommer jeg til å savne friheten man har som student. Skal jeg lese nå, lese i kveld, ikke lese i det hele tatt…, fortsetter Erik.

Friheten som student og muligheten til å bestemme hverdagen blir savnet, men tiden med hjemmeundervisning er ikke noe de ønsker på nytt. – Det var godt å komme på campus igjen.

– Jeg synes foreleserne har vært spesielt bra. De har motivert meg til å bli en bedre lærer i fagene mine. De har trukket linjer fra pedagogikk og elevkunnskap inn i fagene og koblet det sammen med fagdidaktikk. Det synes jeg er styrken til grunnskolelærerutdanningene – at fagdidaktikken er en integrert del av fagene og ikke separate emner, sier Håkon.

– Da jeg kom inn på utdanningen virket fem år som en lang tid, samtidig som jeg kjente på en trygghet om at nå vet jeg hva jeg skal gjøre de neste fem årene, sier Erik.

– Tiden har egentlig gått veldig fort, vi har opplevd så mye. Og det siste året har bare flydd, sier Håkon.

Kontaktlærer, TV2 og forhåpentligvis litt reising

– Jeg kommer virkelig til å savne Kristiansand! Jeg flytter til Oslo allerede i morgen og skal begynne i TV2 Elevkanalen. Dette er en digital læremiddelportal med ressurser for barnehager og helt opp til voksenopplæring, og der skal jeg jobbe med norsk og samfunnsfag som er fagene mine, sier Camilla.

Erik skal jobbe som kontaktlærer i 8. klasse på Fevik skole i Grimstad, og har fordypet seg i overgangen fra student til nyutdannet lærer.

– Det var faktisk tema for masteroppgaven min, smiler han. – Det faglige føler jeg at jeg har en kontroll på. Det er det utenom det faglige jeg ikke vet så mye om. Hva er en kontaktlærer for eksempel? Jeg må lære av mine nye kollegaer og tenker at dette blir gøy, men utfordrende.

– Min plan er litt mer åpen enn Erik og Camilla sine planer, sier Håkon, som vil leve studentlivet litt til. – Jeg tenker å ta noen emner innen kroppsøving og KRLE og jobbe som vikar ved siden av. Og så håper jeg at jeg også får tid til å reise litt.

Avslutning og feiring

Dekan Hilde Inntjore har tatt på seg dekankappen for anledningen og kan fortelle at GLU-studentene er blant 500 lærerstudenter som uteksamineres fra UiA denne våren.

I dag skinner solen for alle de som har levert sin siste grunnskolelærereksamen og om ikke altfor mange uker vil de få tilsendt sitt nye, digitale vitnemål som viser at de med rette kan kalle seg for grunnskolelærer for trinn 1-7 eller grunnskolelærer for trinn 5-10. Men først skal det markeres.

– Nå skal vi først på avslutningen for grunnskolelærerutdanningen, så er det noen som skal på masteravslutningen til UiA, før vi samles litt her og der, forteller Camilla, som, ifølge Erik, skal ha «voksenvarianten» av feiring: middag på Fiskebrygga.

Gutta skal sammen med ca. 50 andre på en leid skute i et par timer før de drar videre på byen hvor de antar å møte en god gjeng.

– Det er jo siste torsdag som student!