Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Video fra studieårsåpningen + rektor og STA-leder hilser studentene

Studieåret er offisielt åpnet ved UiA. Under kan du lese hilsener fra rektor Sunniva Whittaker og leder av Studentorganisasjonen i Agder (STA) Olea Norset.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studiestart 2020 Campus Kristiansand

Se video fra studiestart-åpningen:

 

Se også Khrono: Smittevernoverlegen tok showet: Prefrontal cortex

Trenger du et enkelt om morsomt forklart råd om smittevern? Da er det bare klikke seg 21:10 ut i åpningsseremonien fra Universitetet i Agder, skriver Khrono.

 

Studiestarthilsen fra rektor Sunniva Whittaker:

Kjære UiA-student,

Rector Sunniva Whittaker (Photo: Jon Petter Thorsen/Aptum)

Rektor Sunniva Whittaker (Foto: Jon Petter Thorsen/Aptum)

I år blir talen til deg skriftlig – et tegn på at vi går inn i et studieår som er utenom det vanlige. Studiestart markerer begynnelsen på et nytt kapittel i livet, og jeg regner med at du er kommet hit med noen klare forventninger til hvordan dette nye livet skal arte seg.

Som ny student på UiA er du unik. Du bringer med deg erfaringer og kunnskap som du skal kunne bygge på gjennom din tid her på UiA.  Her skal du også lære å stille spørsmål ved vedtatte sannheter og skille mellom synsing og fakta. Fra og med i dag blir du en del av et kunnskapsfellesskap hvor du får anledning både til å sette de kunnskapene du allerede har inn i nye sammenhenger, til å tilegne deg mer kunnskap, men også til å bidra aktivt til å utvikle ny kunnskap, gjennom både studier og gjennom deltakelse i studentlivet. UiA har en visjon om samskaping for fremtidens kunnskap. Det vil si at du som student skal både bli utfordret og utfordre forelesere og våre partnere i arbeids- og samfunnslivet. Som universitet er vår oppgave å stille de gode kritiske spørsmålene og å komme med nye løsninger i samarbeid med andre. På denne måten kan vi bidra til å løse de store samfunnsutfordringene verden står overfor. Jeg håper og tror at du deler denne visjonen, og ser frem til å finne din plass i dette fellesskapet.

Det er mulig at de neste dagene, ukene og månedene blir noe annerledes enn du så for deg. Det skal vi bruke til noe positivt!  Vi lever i en verden hvor uventede hendelser er mer regelen enn unntaket. Noe av det viktigste du kan få med deg i løpet av studietiden er nettopp evnen til å tilpasse deg nye situasjoner, omstille og se mulighetene som ligger i slike endringer. Du kommer inn i studenttilværelsen med en erfaring ingen tidligere studentkull har fått med seg. Om du kommer rett fra skolebenken eller har arbeidet i noen år, så har Covid 19 preget livet ditt denne våren. Du har måttet rette deg etter smittevernsregler som har begrenset mulighetene for sosial omgang, reiser og kanskje også for å skaffe deg sommerjobb. Slike begrensninger gir oss en anledning til å reflektere over hva som er viktig i livet. Rutiner man tok for gitt er blitt borte, og man må planlegge ut fra nye forutsetninger. Det vi på UiA har erfart gjennom våren, er at våre studenter verdsetter livet på campus og er tydelige på at det å omgås medstudenter og ansatte på UiA er viktig for både læring og trivsel. Dette har vært avgjørende for oss når vi har planlagt studiestart. Vi har gjort vårt ytterste for at du skal kunne bli kjent med både medstudenter og faglærere innenfor de strenge rammene hensynet til smittevern setter for oss. Du blir kanskje ikke kjent med like mange som før, men du blir bedre kjent med de nærmeste, medstudenter på samme studieprogram og faglærerne dine.

I år har vi leid lokaler utenfor våre to campuser nettopp for at våre studenter skal kunne omgås faglig og sosialt. Dette gir dere også muligheten til å bli bedre kjent med universitetsbyene våre, Kristiansand og Grimstad, som står klare til å ta imot dere. En annen ting vi har erfart fra våre studenter, er at de har økt både sine ferdigheter i og sin interesse for digitale verktøy gjennom denne våren. Det tar vi med oss videre, både for å kunne gi deg det undervisningstilbudet du skal ha, og fordi vi ser at ulike digitale verktøy kan bidra til økt læring.

For mange, meg inkludert, er studietiden en av de beste tidene i livet. Her kan man knytte vennskapsbånd som varer resten av livet, oppdage nye interesser og få nye perspektiver som vil prege deg som menneske. UiA er et universitet preget av mangfold. Her vil du møte medstudenter med ulik bakgrunn og interesser. Vær nysgjerrig, engasjer deg og la deg utfordre!  For oss på UiA er det viktig at utdanningen du får her ikke bare bidrar til at du får en relevant jobb etter studiene, men også beriker deg som menneske. Bruk tiden din her godt. Grip de sjansene du får til å gjøre studietiden din uforglemmelig!

 

Studiestarthilsen fra STA-leder Olea Norset

Kjære medstudenter, nye som gamle. Kjære alle sammen.

Leader of the Student Organization in Agder (STA), Olea Norset (Photo: STA)

Leder av Studentorganisasjonen i Agder (STA), Olea Norset (Foto: STA)

Et nytt semester begynner, for noen er det tilbake til hverdagen, for andre er det som et helt nytt liv. En spesiell og ekstra velkommen til deg som har ditt første semester på UiA – nyt øyeblikket og tiden fremover.

Dette er en spesiell tid for mange, og på ulike måter. Noen har flyttet hjemmefra for første gang, noen skal ta etterutdanning, noen har alltid bodd i byen og skal nå begynne å studere. Situasjonen ellers er også ekstraordinær med tanke på et samfunn som er preget av pandemi. I lys av dette vil jeg først si: nå i studiestarten, i høst og fremover; ta vare på hverandre, vis hensyn, og bruk sprit… dere vet: Antibac. Skal vi kunne lære må vi også være friske.

For mange har denne tiden vært og er enda vanskelig. Likevel ser jeg veldig lyst på fremtiden, nettopp fordi jeg er her på UiA i dag. Alle vi studenter som er klare for å lære, være nysgjerrige og bidra til samfunnets utvikling. Vi blir ofte bildet på fremtiden, og det er vi jo. Våre lærdommer, løsninger og kunnskap er det som skal bidra til at verden blir enda litt bedre i dag, og i morgen. Vi skal ikke bære dette ansvaret alene, men vi er et tannhjul i det store maskineriet «Verden». Selv kjenner jeg i alle fall på æren av å få bidra i samfunnet jeg lever i, og jeg håper vi deler denne følelsen. Pandemien er også et eksempel på hvor viktig kunnskap og utdanning er. For det er med utdanning og forskning vi kan ruste oss opp til fremtiden, være bedre forberedt og kunne forebygge.

UiA er universitetet for bekjentskaper på tvers, faglig prat med foreleser og mange muligheter for å bidra og påvirke slik at UiA blir et enda bedre sted. Det er lav terskel for å ta kontakt med sine undervisere, så utnytt det. Ikke minst er det mange medstudenter å bli kjent med. Finn din studentforening, dyrk interesser og skap nye minner.

Det skal også sies at selv om studietiden er en spennende og gøyal tid, kan det til tider være litt krevende. Blir det for utfordrende har du mange ressurser rundt deg som kan hjelpe for å komme på riktig spor igjen. Studentsamskipnaden i Agders helsetilbud er et godt eksempel på dette. Finner du ikke riktig dør til hjelpen du ønsker, kan STA selvfølgelig være med å peke ut veien for deg.

Jeg håper alle finner sin følelse av et hjem her på Sørlandet og på UiA. Ta del i nye aktiviteter og studentforeninger, bli kjent med nye mennesker og med deg selv. Dette er en ny epoke i livet, jeg ønsker dere lykke til på reisen. Om reisen skulle gå litt trått så har dere likevel alltid STA i ryggen.

God studiestart!

 

Semester start 2020 Campus Grimstad