Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Podkast: Kan det britiske parlamentsvalget løse brexit-floken?

Det er to og et halvt år siden sist. 12. desember skal britene igjen velge hvem som skal styre landet. Førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder forklarer hvorfor parlamentsvalget kalles et brexit-valg.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spør forskeren grafikk

I UiAs podkastserie Spør forskeren svarer UiA-forskere på aktuelle spørsmål. Lytterne kan bidra med egne spørsmål ved å sende en mail til kommunikasjon@uia.no.

– At det er utlyst nyvalg til parlamentet nå, skyldes problemet med å gjennomføre brexit, sier Jan Erik Mustad.

52 prosent av britene sa ja til å gå ut av EU etter brexit-valget i 2016, mens 48 prosent ønsket å forbli i unionen.

– Ingen politikere har så langt klart å levere brexit. Ingen i dagens parlament har flertall, derfor var det ingen annen utvei enn å utlyse nyvalg, sier Mustad.

Johnson vs. Corbyn

Slaget om de 650 setene i parlamentet og den videre brexit-prosessen i Storbritannia står mellom Labour-lederen Jeremy Corbyn og den sittende statsminister Boris Johnson fra Det konservative partiet.

– Dersom Johnson får flertall, går det mot brexit 31. januar, men hvis Corbyn vinner valget, går det mot brexit-utsettelse og ny folkeavstemning om EU, sier Mustad.

I øyeblikket har Boris Johnson et klart forsprang på meningsmålingene.

– Som det ser ut nå, vinner Boris Johnson, men valget er uforutsigbart og mye kan ennå skje, sier Mustad.

Forskningspodkast fra UiA

Følg UiAs podkastserie Spør forskeren. I hver episode blir en UiA-forsker utfordret med et spørsmål, enten av aktuell karakter eller som er sendt inn av en lytter.

Podkasten Spør forskeren produseres av kommunikasjonsavdelingen ved UiA. Om du har et spørsmål du vil at en UiA-forsker skal svare på, kan du sende det til kommunikasjon@uia.no.