Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

– Sinn Féin kan bli størst i Nord-Irland

Få følger britisk og nordirsk politikk tettere enn førstelektor Erik Mustad ved UiA. Nå er han på plass i Belfast for å følge torsdagens parlamentsvalg i Nord-Irland.

Erik Mustad i Belfast, foto
SINN FEIN LEDER: Førstelektor Erik Mustad tipper Sitt Féin blir det største partiet i Nord Irland i årets valg til det nordirske parlamentet Stormont. Her på plass i Belfast foran en valgplakat av partiets førstekandidat Michelle O’Neill.

– Her i Nord-Irland knytter det seg denne gangen ekstra spenning til hvordan Sinn Féin gjør det i det kommende valget. Det kan ligge an til at et nasjonalistisk parti for første gang blir det største partiet siden Nord-Irland ble opprettet for 101 år siden, sier Erik Mustad, førstelektor i engelsk ved UiA.

Det irske republikanske partiet Sinn Féin er aktivt i både Irland og i Nord-Irland, og har som hovedsak å gjenforene Nord-Irland med resten av Irland. Partiet gjorde et brakvalg i valget i 2017, da det fikk hele 27,6 prosent av stemmene. I år har imidlertid oppslutningen gått noe ned. Sinn Féin har de siste månedene ligget rundt 26 prosent på målingene.

Men selv om oppslutningen kan ha gått litt ned, leder partiet i valgprognosene til nå. Den største konkurrenten er Det demokratiske unionspartiet DUP, som vil beholde Nord-Irland som en del av Storbritannia. Ved forrige valg fikk partiet 28,1 prosent av stemmene. Nå sier de siste meningsmålingene at partiet vil få rundt 20 prosent.

– DUP har nærmest kollapset de siste halvannet årene. Partiet fremstår i dag som splittet, med en ledelse som ikke er samlet og partiet er tydelig preget av intern uro, sier Mustad.

Dårlige politiske veivalg

DUP har også gjort flere dårlige politiske veivalg de siste årene. Partiet støttet for eksempel Boris Johnson framfor tidligere statsminister Theresa May. Det støttet Brexit og Nord-Irland-protokollen; tilleggsavtalen til Brexit-avtalen mellom EU og Storbritannia.

Protokollen regulerer EUs yttergrense, som nå ikke går på landegrensa mellom Irland og Nord-Irland, men i Irskesjøen mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia. Ingen av disse sakene er politisk populære i Nord-Irland, melder Mustad.

Sentrumsblokk vokser frem

Det sentrums-liberale Alliansepartiet ser ut til å ha tjent på DUPs stemmelekkasjer. Partiet har en nøytral posisjon til spørsmålet om enten et gjenforent Irland eller fortsatt union med Storbritannia. Partiet er også imot punktene i Langfredagsavtalen fra 1998. Avtalen fra 1998 i Nord-Irland ble støttet av de fleste politiske partier. Den fremhever at den politiske makten i provinsforsamlingen skal deles slik at ingen parti kan ha flertall alene.

Alliansepartiet mener at maktdelingsprinsippet begrenser hva som er mulig å få til politisk i saker som behandles av folkeforsamlingen. Forsamlingen og provinsregjeringen blir dermed på langt nær så handlekraftig som den burde være.

Flertall for union med Storbritannia

Velgerne som har forlatt DUP, har gått til Alliansepartiet, De grønne eller andre mindre unionspartier. Få tror dermed at det vil bli flertall i den kommende provinsforsamlingen for løsrivelse fra Storbritannia og union med Irland.

– De gamle skillelinjene kommer nok i all hovedsak fortsatt til å være der, sier Erik Mustad.

Nøyaktig hvor stort flertallet for fortsatt union vil bli, er imidlertid vanskelig å si. Med unntak av Sinn Féin, DUP og andre mindre partier på hver side, er det en voksende majoritet representert ved Alliansepartiet og De grønne som ikke vil si hva de mener om dette betente spørsmålet. 

Splitter Storbritannia

– En ting er i alle fall sikkert: En Sinn Féin-seier vil gi fornyet energi til den langsiktige kampanjen om et forent Irland. Det vil også være et historisk vippepunkt på et sted som fortsatt går gjennom en delikat fredsprosess, og som kan føre til måneder med politisk usikkerhet, sier Erik Mustad.

– Sett i sammenheng med Skottland, der det skotske nasjonalistpartiet The Scottish National Party allerede sitter med makten, vil det å ha nasjonalistiske partier i to deler av Storbritannia som de største partiene, også gjøre at bildet av Storbritannia aldri før har sett mindre samlende ut, sier han.

PARTIER VED PARLAMENTSVALGET I NORD IRLAND

  • Democratic Unionist Party - unionistisk
  • Sinn Féin - nasjonalistisk
  • Social Democratic and Labour Party - nasjonalistisk
  • Ulster Unionist Party - unionistisk
  • Alliance Party of Northern Ireland – annet
  • Green Party Northern Ireland - annet
  • Traditional Unionist Voice - unionistisk
  • Northern Ireland Conservatives - unionistisk
  • Progressive Unionist Party - unionistisk
  • People Before Profit - annet
  • Aontú - nasjonalistisk