Slettsnok

Slettsnok kan ved første øyekast minne om en brun eller grå hoggorm, men slettsnoken er ikke giftig. 

slettsnok
Foto: ©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen
Av Beate Strøm Johansen, Zoolog
Publisert 9. apr. 2024 - Sist endret 29. mai 2024

Beskrivelse

Slettsnoken kjennes på to rekker av mørke flekker langs ryggen, og en stor, mørk flekk oppå hodet. Flekkmønsteret like etter hodet og de første 10 cm ned ryggen er unikt for hvert individ, foto kan derfor brukes for å skille individene.

Slettsnokene har en mørk stripe gjennom øyet som går bakover på hver side av nakken. Øyefargen er orange med rund, sort pupill.

Legg merke til slettsnokens runde pupill. ©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen

Hvorfor heter den "slettsnok"?

skinn av slettsnok
Slettsnok har ikke kjøl på skjellene. ©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen

Skjellene til slettsnoken er glatte. Dette har gitt opphav til det norske navnet «slettsnok», fordi den føles slett (=glatt) å ta på.

Buorm og hoggorm har begge en opphøyd «kjøl» eller midtribbe midt på hvert ryggskjell som gjør at de kjennes mer ru å ta på. Dette er også synlig på avkastete hammer (=slangeskinn), og gjør det enkelt å vite om man har funnet en ham fra slettsnok eller ham fra en av de andre to slangeartene.

skinn av slange, ikke slettsnok
Slangeskinn med kjøl. Ikke slettsnok. ©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen

Hamskifte

slettsnok i hamskifte
©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen

Voksne slettsnok skifter ham to ganger hver sommer, mens yngre individer som vokser raskere, kan ha flere hamskifter. Den gamle hammen løsner rundt overleppen, og vrenges bakover i ett stykke ved at slangen presser seg gjennom tett vegetasjon eller fjellsprekker. Huden over øynene skiftes også. Når du finner en slangeham, så er den alltid vrengt.

slettsnok i hamskifte
©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen

 

Kroppslengde og vekt

Vanlig kroppslengde hos voksne slettsnoker er ca. 75 cm, men det er funnet et par individer i Norge på litt over 90 cm. Det er liten forskjell i kroppslengde mellom hunner og hanner, men de lengste individene som er målt er hunner. Vekten hos voksne slettsnok varierer mellom cirka 60 og 190 gram, avhengig av alder, mageinnhold, årstid og reproduktiv status.

Forskjell på hanner og hunner

bilde som viser forskjell på slettsnok hann og hunn
Bilde til venstre viser halen til en hunnslettsnok. Bildet til høyre viser halen til en hann. ©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen

Slettsnok kjønnsbestemmes på halens fasong og lengde. Halen starter etter kloakkåpningen, og kjennetegnes ved at haleskjellene har to rader med skjell. Kroppens buk (magesiden) på oversiden av kloakkåpningen har bare ett bredt bukskjell oppover.

Hannene har to hemipeniser som starter ved analåpningen og ligger 2-3 cm nedover inni halen. Derfor vil den øverste delen av halen hos hannene være fortykket i forhold til halen hos hunnene. Hannene har også lenger hale enn hunnene. Hannene har oftest fra 53 par haleskjell og oppover, mens hunnene oftest har under 50 par haleskjell.

Hva spiser slettsnok?

slettsnok som spiser
Bildet til venstre viser en slettsnok som kveler en stålorm. På bildet til høyre blir stålormen spist. Bildene er tatt i terrarium. ©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen

I Norge er stålorm, spissmus og mus de viktigste byttedyra for slettsnok. Ellers kan de spise firfisler og andre slanger (som hoggorm, buorm og mindre slettsnok).

Kannibalisme kan forekomme, og det gjør at slettsnokungene de første åra holder seg unna der de store voksne slettsnokene holder til. Slettsnok er en type kvelerslange som slynger seg tett rundt byttedyret og biter seg fast. Byttet blir oftest slukt med hodet først, og det må ikke være dødt før slukingen begynner.

slettsnok som spisr en mus
Slettsnok som spiser en mus. Bildene er tatt i terrarium. ©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen

Parring

paring av slettsnok
Paringsbit. ©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen

Når slettsnok skal parre seg, biter hannslettsnoken rundt hunnens hode («parringsbitt»), men kroppene deres forblir avslappet. Hannen vil ikke snurre kroppen tett rundt hunnens kropp, slik han ville gjort rundt et byttedyr. Slike parringsbitt blir ofte feiltolket som kannibalisme.

Parring foregår oftest om våren i mai-juni, men høstparring kan forekomme. Det er svært sjeldent at noen får sett (og fotografert) slettsnokparring.

paringsbit, slettsnok
Typisk parringsbitt hos slettsnok. Det er ikke alltid det blir like blodig. ©Trond Baugen

 

Reproduksjon

slettsnokbarn
©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen

Drektighetstiden går raskere hvis det er varmt i været, og varer i 2-3 måneder. Ungene fødes vanligvis i august–september, men tørkesommeren 2018 ble noen slettsnokunger født i slutten av juli.

Kullstørrelsen varierer fra 1 til 14 unger, det vanligste er 5-7 unger i kullet. De nyfødte ungene har en annen farge enn de voksne slettsnokene. Fargen på ryggen er mørk grå med sort flekkmønster.

Den brune kroppsfargen kommer etter ett til to år. Ungene veier 3-3,5 gram og er ca 20 cm lange. Buken er knall oransje hos ungene.

buk til slettsnokbarn. helt orange
Orange buk til slettsnokbarn. ©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen

I Norge føder hunnene oftest unger annethvert år, men enkelte steder ser ut til å ha så god byttedyrtilgang at hunnene føder to eller tre år på rad før de tar et oppfetningsår. Den sommeren de er gravide ligger de og soler seg på samme plassen hele sommeren igjennom, nesten uten å spise. Året etter bruker de på å jakte og spise seg fete, så de har opplagsnæring til året etter da de igjen skal føde unger uten å spise.

Slettsnok har ikke gift

slettsnok biter en finger
©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen

Slettsnok kan ved første øyekast minne om en brun eller grå hoggorm, og slettsnokens forsvarsadferd regnes for «hoggorm mimikry», dvs at den etterligner hoggormen. Når slettsnoken føler seg truet, kan den kveile kroppen sammen og hogge mot fienden, slik hoggorm gjør. Den spiler ut nakken så hodet virker bredere. Noen få ganger kan man høre at slettsnoken freser, akkurat som hoggorm.

Slettsnok har ikke giftkjertler og heller ikke hoggtenner slik hoggormen har. I stedet har de rader med spisse, bakovervendte tenner i hver kjevehalvdel, og i ganen. De som forsker på slettsnok, opplever at enkelte individer biter ofte, mens andre aldri biter.

Vinterdvale

Den ligger i vinterdvale fra oktober-november til mars-april–mai her i landet. I en mild høst kan man finne slettsnok i november, og ved mildvær og varm sol tidlig om våren kan de første slettsnokene komme fram i mars.

Levested og utbredelse

slettsnok på steinhelle
©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen

Slettsnok holder til i tørre, varme, solvendte områder med steinmurer, steinrøyser eller oppsprukket fjell. Helst vi de leve på sørvendte områder med få trær, slik at det kommer mye sol til.

Samtidig må det være jaktområder og overvintringsområder i nærheten. Utbredelsen er et bredt belte langs kysten fra Østfold til Stavanger. Slettsnok kan klare seg i varme innlandsdaler i Agder, Telemark og Vestfold til 700 moh.

Ellers finnes slettsnok i et stort område i Mellom- og Sør-Europa og østover til Kaukasus. I de fleste land er slettsnoken rødlistet, det vil si at den står på listen av sårbare og truete arter. I Norge står slettsnok oppført på rødlista som Nær Truet.

to bilder i et. steinur på bildet til venstre og åpent skogsområde med lyng.
Typiske leveområder for slettsnok. ©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen