Buorm

Buormen (Natrix natrix) er den største slangearten i Norge. 

buorm
Av Beate Strøm Johansen, Zoolog
Publisert 9. apr. 2024 - Sist endret 29. mai 2024

Beskrivelse

Buormen er den største slangearten i Norge, og det er hunnene som blir størst (både lengst og tyngst). Den lengste buormhunnen i Norge ble målt til 135 cm, men oftest måler de store buormhunnene rundt 105-115 cm og veier mellom 250 og 420 gram.

Hannene er oftest rundt 55-70cm lange, og veier 30-60 gram. Buorm er slanke, elegante slanger (i motsetning til hoggorm som har tykkere og mer klumpete kropp).

Hvordan kjenner du igjen en buorm?

buorm med tydelige nakkeflekker
Her ser du tydelig de gule-hvite nakkeflekkene. ©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen

Gule nakkeflekker

Det beste kjennetegnet på buorm er de to hvit-gule nakkeflekkene.

Buormer kan også være helt sorte (=melanistiske) og da mangler de lyse nakkeflekkene. På Sørlandet er det ikke uvanlig med helt sorte buorm. De voksne individene kan få svakere og svakere nakkeflekker med årene og kan etter hvert bli tilnærmet sorte.

melanistisk buorm
Melanistisk buorm. Her mangler de gul-hvite nakkeflekkene. ©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen 

 

Skjell og farge på skinn

Buorm har få, men store skjell på hodet/issen. Fargen på ryggen er vanligvis grå til sort, og kan bli grønlig. Det er ofte små, sorte prikker på ryggen.

Pupill

I motsetning til hoggormen har buormen har rund pupill (se bilde).

buorm
Her ser du tydelig de sorte prikkene buormen har på ryggen, og buormens runde pupill. ©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen

Vår raskeste slange

buorm som svømmer
Legg merke til de gule nakkeflekkene til buormen. ©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen

Buormen er vår raskeste slange! Hvis du ser en slange som forsvinner med lynets hastighet og kaster seg ut i vannet, da er det en buorm. Buormene er gode til å dykke og svømme under vann. De fanger og spiser små fisk, padder, frosk og salamandre, men kan også spise mus, spissmus, stålorm og slettsnok. Buorm tilhører slangegruppen «vannsnoker».

Blå øyne under hamskiftet

buorm med blå øyne i hamskifte
Her ser du tydelig de blå/blakkede øynene til buormen under hamskifte. ©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen

Alle våre slanger skifter ham (=skinn/hud) to ganger hver sommer. Slanger som vokser ekstra fort fordi de finner mye mat, kan skifte ham oftere.

Det dannes ny hud under den gamle huden, og noen dager før den gamle huden skal dras av, dannes det et væskelag mellom de to hudlagene. Væskelaget mellom hudlagene på øyet gjør at øyet blir blått eller «blakket». Akkurat de dagene har slangene dårlig syn.

Spiller død

buorm spiller død
Når buormen spiller død legger den seg på ryggen med tungen stikkende ut. ©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen

Siden buormer er så raske, så rømmer de lett unna farer. Men hvis de ikke kommer unna, har de en veldig spesiell forsvars-adferd: å spille død. 

buorm spiller død
Her ser du tungen til buormen stikke ut. ©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen

Når buorm spiller død, prøver den å se ut som et kadaver. Ikke nok med det, den prøver også å lukte som et kadaver! Fra kloakken skiller den ut en væske som lukter råttent dødt dyr – skikkelig vond lukt!

Buormen legger seg på ryggen med buken i været, åpner munnen og rekker tungen ut. Slik kan den ligge stille lenge, til den mener at faren er over.

buorm so blåser seg opp
Buorm som spiler ut nakken på hver side. ©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen

Hvis buormen ikke spiller død, så har den andre måter å virke mer fryktinngytende på. Den kan spile ut nakken på hver side (som på bildet), og frese. Jeg har aldri opplevd at buorm har forsøkt å bite.

Parring i "Mating ball"

buorm i mating ball
Mating-ball. Her ser du tre små hanner som forsøker å parre seg med en stor hunn. ©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen

Buormene kommer senere ut om våren enn hoggorm. På Sørlandet kommer de oftest ut i april ved en normal vår. Begge kjønn dukker opp fra vinterdvalen samtidig, og de starter parringstiden nesten med en gang. Det som er spesielt hos buormen, er at mange hanner kan forsøke å pare seg med en hunn. Det kan være 10 små hanner som åler seg rundt en stor hunn, til det ser ut som en stor klump av slanger. Dette fenomenet kaller vi en «Mating Ball».

På bildet over er det bare 3 små hanner som ønsker å parre seg med en middels stor hunn. Buormer liker ikke å parre seg når det er kaldt og skyet gufsevær. Men når sola varmer, kan det yre av buormer i «mating balls» i april og mai.

Selv om buormer normalt er svært sky dyr som stikker av så snart du nærmer deg, så er ikke hannene så sky når de har en brunstig hunnbuorm foran seg. Da kan hannene slikke deg på fingeren hvis du forsiktig stikker hånden bort til dem!

Buorm legger egg

Buorm er den eneste av våre slangearter som legger egg. Eggene har ikke hardt skall som fugle-egg, men et læraktig skall, mykere skall. Eggene legges i slutten av juni eller begynnelsen av juli på steder med god varme. Det kan være i røsslyngtuer på soleksponerte steder, i steinsprekker, i gjødselsdynger eller i tanghauger i vannkanten.

De legger 10-20 egg, de store hunnene legger flere egg enn de små og unge hunnene. Eggene bruker omtrent en måned på å klekke, men dette er temperaturavhengig. Ungene skjærer åpning i eggeskallet med en eggtann som de mister en stund etter klekking. Ofte lager de flere snitt i eggeskallet.

Pianotangenter på magen

buorm i mating ball
Mating-ball. Her ser du tre små hanner som forsøker å parre seg med en stor hunn. ©Naturmuseum og Botanisk Hage, UIA/ Beate Strøm Johansen

Buormen har et veldig spesielt mønster på buken (=magen). Mens hoggorm har ensfarget sort buk, og slettsnok har orange-gul til mørkegrå buk, har buormen sorte og hvite «pianotangenter» på buken. De sorte og hvite feltene forandrer seg ikke gjennom livet, men det er forskjellig mønster for hvert individ. Derfor kan man ta bilde av buksiden til buorm for å gjenkjenne individene. For eksempel kan man ta bilde av de første 20 cm av buken etter kloakkåpningen, for å lage et system.