English version of this page

Insektshotell

Naturmuseet har satt ut flere insekthoteller i den botaniske hagen. 

Du finner et stort hotell på fremsiden av Ridehuset, og flere små hoteller rundt omkring i hagen og i skogen bak museet. 

Bildet kan inneholde: anlegg, tre, gass, blomst, gress.

Foran Ridehuset har vi satt ut et stort insektshotell. Hotellet fungerer både som informasjonspunkt, inspirasjon og som oppvekst- og overvintringssted for insektslarver. 

Hva er et insektshotell? 

Et insektshotell er ikke et overnattingssted for insekter, men et slags oppvekst- og overvintringssted for insektlarver. Insekter legger egg i hotellet i løpet av vår og tidlig sommer, deretter klekker eggene og blir til larver. I løpet av sommer og høst forpupper larven seg i hotellet og overvintrer frem til våren. Når vårsolen titter frem, kommer insektet ut av puppen og forlater hotellet.

Hvorfor har vi satt ut insektshoteller?

tillegg til dette hotellet, har vi satt ut flere små hoteller i hagen. Hotellene er satt ut for å tilrettelegge for biologisk mangfold. I tillegg ønsker vi å formidle kunnskap om og skape bevissthet og engasjement rundt bevaring av ville pollinerende insekter spesielt, og biologisk mangfold generelt.

De små hotellene

De små hotellene i hagen er laget i et samarbeidsprosjekt museet har med lærer- og pedagogikkstudenter på UiA.

Hotellene er satt ut for å tilrettelegge for biologisk mangfold. I tillegg ønsker vi å formidle kunnskap om og skape bevissthet og engasjement rundt bevaring av ville pollinerende insekter spesielt, og biologisk mangfold generelt.

Hotellene brukes ikke bare av insekteter og småkryp, museet bruker de også i undervisning. Derfor er enkelte av de små hotellene plassert på "dårlige insektsteder", men på områder som legger til rette for læring og refleksjon. 

Bygg et insektshotell

Rammeverk og innredning

Rammeverk

Hotellet må ha et rammeverk. Dette kan være så mangt. En ubehandlet leirpotte fungerer utmerket. Du kan også snekre sammen ei ramme av ubehandlet treverk eller bare bore små hull i en kubbe.

Hotellet må ha en vegg på baksiden slik at det ikke er "gjennomtrekk", og tak for å beskytte hotellet dersom det regner. 

Innredning

Dype hull 

Dybden på hullene bær være opp mot 12 cm. Ingen hull må være gjennomgående.

Sett på en vegg bak hotellet dersom hullene er gjennomgående. 

Diameter på hull

Diameter på hullene bør være cirka 1-12 mm.

Husk å pusse inngangen til hullet etter du har borret. Flisete kanter river i stykker vingene til insektene. Ulikt materiale fliser forskjellig.   

Leire 

Legg gjerne en liten klump leire (ikke plastilina!) ved hotellet. Noen arter tetter gjerne inngangen med gjørme/leire. 

Netting

For at ikke hakkespetten skal ommøblere hotellet, kan en nettingbit foran hotellet hjelpe. 

Plassering

Trafikk

Unngå de mest trafikkerte områdene, som rett ved inngangsdøra, eller utendørs spiseplass.

Blomster

Det bør være blomstrende planter i nærheten, gjerne gjennom hele sesongen. En liten solitær bie flyr ikke lenger enn 500m fra der den er klekket. 

Lunt og varmt

For at utviklingen fra egg til voksen skal være optimal er det viktig at hotellet hotellet står plassert lunt og varmt. Forsøk å plassere hotellet lunt i solveggen. 

Fast bolig

Hotellet må fastmonteres, det skal ikke dingle i vinden fra en snor. 

Materialvalg

Egnet materiale

  • Vedkubber
  • Uimpregnet treverk med god tykkelse
  • Murstein
  • Tørkede hule plantestilker
  • For eksempel bambus, takrør, kvann og geitrams.
    Obs: husk at bambus og takrør har "knute på stilken" (en slags skillevegg). Dette knutepunktet kan du utnytte ved å la et rør avslutte med en slik knute. 
  • Blomsterpotter av leire (ubehandlet) kan fungere fint som rammeverk

Uegnet materiale

  • Barkbiter
  • Kongler
  • Mose
  • Lav
  • Tørket høy/gress
  • Papp- eller plastsugerør
  • Melkekartonger
  • Ulike typer plast eller metallrør 
  • Malt og impregnert materiale

Unngå bruk av plast eller annet vanntett/“ikke-pustende” materiale. Plast slipper ikke ut fukt, noe som kan føre til mugg.