Rammeplan for barnehage utfordrer barnehager å lære barna å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Barnehagen har derfor en viktig oppgave i å fremme verdier, holdninger og praksis for mer bærekraftig samfunn. Barna skal gjøre erfaringer med å gi omsorg og ta vare på omgivelsene og naturen. Barna skal få naturopplevelser og bli kjent med naturens mangfold, og barnehagen skal bidra til at barna opplever tilhørighet til naturen (jmf Rammeplanen for barnehager - Barnehagens verdigrunnlag).
Natur, miljø og teknologi
Naturmuseet ønsker å være en ressurs for barnehagene ved å gi opplevelser og erfaringer i naturen som kan fremme forståelse for naturens egenart og barnas vilje til å verne om naturressursene, bevare biologisk mangfold og bidra til bærekraftig utvikling. Vi ønsker å legge til rette for at barna kan forbli nysgjerrige på naturvitenskapelige fenomener, oppleve tilhørighet til naturen og gjøre erfaringer med bruk av teknologi og redskaper (jmf Rammeplanen for barnehager – Barnehagens fagområder).
Barns medvirkning
Vi er opptatt av at barn skal ha en reell opplevelse av å medvirke til egen kunnskap. Vi er opptatt av at barn skal oppleve, sanse, reflektere og delta aktivt i utforsking av naturen. Vi mener at barns interaksjon med naturen er vesentlig for å forstå og å ta aktiv del i det felles ansvaret vi har for å ta vare på kloden vår (jmf Rammeplan for barnehage – Barns medvirkning).
Naturen som ramme for lek
Gøy i parken
Rundt museet ligger det flotte parkområder med eksotiske planter og trær, hønsehus og lekeapparater for de minste. Perfekt for lek og moro, eller for en piknik i det grønne.
Aktivitetspark
I botanisk hage er det en flott lekepark for de minste.
Utendørs instrumenter
Om du får nok av skogens ro kan du spille på rytme- og musikkinstrumenter som står utendørs året rundt.
Grillhytte
Her kan man låne nøkkel og benytte seg av grillhytte om man vil sitte litt inne å spise nista si eller skape en koselig ramme for fortelling og eventyr.
Utedag med museumspedagogen
Etter avtale kan museumspedagogen møte barnehagegrupper ute i botanisk hage mellom 9.00-11.00 på onsdager (eventuelt andre tidspunkt). Eksempel på aktiviteter er å sitte rundt et bål, klappe et utstoppa dyr og snakke om naturen omkring oss.
Uteaktiviteter med pedagogen må avtales på forhånd. Ta kontakt med museumspedagog Geir for nærmere avtale: Geir.brokke@uia.no
Naturmuseets kunnskapsbase
Vår kunnskapsbase omfatter museets vitenskapelige samlinger, fagkompetanse, nettsiden, den botaniske hagen og utstillingen «Microsculpture». Her vil vi presentere noen ideer som har som mål å bidra til en økt bevissthet om bærekraft, biologisk mangfold, respekt for naturen og sammenhengene i det økologiske systemet.
Vi har trukket ut noe fra vår kunnskapsbase som kan danne grunnlag for en videre dialog og planlegging i den enkelte barnehage.
Museet er foreløpig stengt på grunn av smittevern.
Våren 2021 kan det være noen begrensninger i tilbudene våre på grunn av smittevern. Her må vi følge FHI sine retningslinjer og anbefalinger fortløpende.
Formidlingsressurser tilrettelagt for barnehager
Omvisning i utstillingen Microsculpture
Omvisning i utstillingen “Fra istid til nåtid”
Generell omvisning i botanisk hage hvor barna får kunnskap om planters utvikling og hvordan man jobber aktivt i hagen for å ta vare på artsmangfoldet.
Omvisninger knytta til pollinering og årstider
Hol eik-område: Vi har en eldgammel eik tilknyttet hagen. Prosjekter rundt denne eika handler om artsmangfold og truede arter.
Kurs om insekter: Vi setter opp insektfeller og ser på insektene i avanserte mikroskop. På denne måten deltar barna som forskere.
Insektpollinering: Botanisk hage bygger opp en temahage hvor insektpollinering er hovedfokus. Denne blir tilrettelagt barn for å kunne se sammenhenger og få en grunnleggende forståelse for samspill i naturen.
Nettsidene
Vi jobber stadig med å utvikle våre nettsider slik at de kan være en kilde til kunnskap og informasjon for barnehager.