English version of this page

Senke standarden? - Forhandlinger om etterfølgelse av regler og EUs samarbeidsavtale med Ukraina

Samarbeidsprosjekt

Dette prosjektet skal analysere hvordan Ukraina og den Europeiske Union (EU) følger opp samarbeidsavtalen de inngikk i 2014. 

Formål

På grunn av Russlands invasjon av Ukraina er prosjektet under endring.

Dette prosjektet skal analysere hvordan Ukraina og den Europeiske Union (EU) følger opp samarbeidsavtalen de inngikk i 2014. En dypere forståelse av prosessen rundt samarbeidsavtalen og dens resultater vil bidra til å fremme målene for avtalen og internasjonalt samarbeid mer generelt.

I 2014 signerte EU og Ukraina en samarbeidsavtale som har som mål å knytte Ukraina nærmere EU. Denne avtalen er grunnlaget for politisk og økonomisk samarbeid mellom de to partnerne. Avtalen består av et sett med EU-regler som Ukraina har lovet å introdusere og følge opp i hjemlandet. Men å følge opp, og implementere, disse reglene er ofte kostbart og krever omfattende reformer. Med andre ord er det en stor utfordring for Ukraina å etterkomme disse reglene til punkt og prikke.

Prosjektbeskrivelse

Se mer på prosjektets nettside

Dette tverrfaglige prosjektet kombinerer statsvitenskapelige og rettsvitenskapelige perspektiver i analysen av hvordan Ukraina og EU håndterer situasjonen. Prosjektet vil særlige se på hvordan de to partnerne forholder seg til den opprinnelige avtalen, og med hvilket resultat. Prosjektet vil begynne med en dybde-analyse som tar for seg ser på objektive juridiske vurderinger av hvor godt Ukrainsk lov faktisk imøtekommer kravene som ligger i samarbeidsavtalen fra 2014. Prosjektet vil også se på hvordan EU reagerer når Ukraina ikke følger opp lovene som ligger til grunn i avtalen. Deretter vil prosjektet se på hvordan Ukraina implementerer de nye reglene i praksis, og hvordan EU forholder seg til Ukraina hvis de ikke klarer å følge det opp.

Forskningsprosjektet har partnere fra det Ukrainske Katolske Universitet i L’viv, samt andre ukrainske partnere. Dermed vil både forsknings-kapasiteten i Ukraina, samt Ukraina- ekspertisen, i Norge øke. Resultatene vil styrke vår forståelse av hvordan internasjonale avtaler blir fulgt opp etter at partene er kommet til enighet.

Publisert 19. mars 2024 21:18 - Sist endret 2. mai 2024 11:07