English version of this page

Ansvarlig bruk av digital pengestøtte i flyktningkriser (DigCBA)

Samarbeidsprosjekt

Ifølge FNs Høykommissær for flyktninger har det vært en konstant økning i antall flyktninger i verden det siste tiåret. Det anslås at det pr i dag (august 2021) er flere enn 21 millioner flyktninger verden over som trenger humanitær bistand. 

Formål

DigCBA vil støtte utvelgelse og bruk av den mest gjennomførbare og egnede teknologien for å levere CBA i flyktningkriser. For å oppnå dette søker prosjektet å samordne forskjellige, mulige teknologier med:

  • For det første; de karakteristiske trekkene ved omgivelsene flyktningene er plassert i (f.eks. tilstanden m.h.t datainfrastrukturforhold), og forbindelsen til flyktningenes preferanser, deres tilgang til teknologi og digitale ferdigheter.
  • For det andre; graden av beredskap og aksept hos CBA – aktører (som givere, humanitære organisasjoner og ikke-statlige organisasjoner) til å ta beslutninger om bruk, iverksette og ta teknologien i bruk i målområder.

DigCBAs mål er derfor å utvikle et sett av kunnskapsbaserte rammeverk for å kunne vurdere karakteristiske trekk ved omgivelsene, evaluerer aktørenes beredskap og prioritere teknologier for digital pengestøtte. DigCBA legger vekt på å ha en interessent – basert tilnærming som setter søkelys på behovene til givere, forretningsforbindelser og beslutningstagere blant CBA – aktørene.

Prosjektbeskrivelse

 De fleste flyktninger lever i miljøer der de har tilgang til markeder og tjenester på lik linje med lokalsamfunnene. Å sørge for at flyktninger har tilgang på penger – også betegnet som pengestøtte eller på engelsk: cash-based assistance (CBA), vil derfor gjøre dem i stand til å tilfredsstille sine behov på en verdig måte, og vil også bidra til den lokale økonomien.

DigCBA bidrar til ansvarlig bruk av digital pengestøtte i flyktningkriser. Digital teknologi, som omfatter mobilpenger, elektroniske kuponger, elektroniske kontanter, og nå også blokk-kjede baserte systemer, er i ferd med å omdanne CBA. I denne teknologien ligger muligheten til å øke tilgangen på finansielle ressurser i kriseperioder, samtidig som man øker bistandens effektivitet.

DigCBA koordineres av UiA, i samarbeid med NTNU, Hanken School of Economics, WWU Munster og Makerere University.

Emneord: Administrasjon og ledelse, Ingeniør- og teknologiske fag, Samfunnsfag, Økonomi og juss
Publisert 5. apr. 2024 09:43 - Sist endret 11. juni 2024 13:59