English version of this page

Samarbeid

Senter for e-helse har langvarige samarbeid med utvalgte regionale, nasjonale og internasjonale forskningspartnere som fokuserer på e-helse. 

European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing (EIP on AHA)

EIP on AHA er et initiativ fra Europakommisjonen, der målet er å mobilisere ressurser, ekspertise og erfaringer for å lage nyskapende løsninger innen aktiv og sunn aldring. En av måtene dette gjøres på er ved å utpeke referanseregioner. 

Siden 2013 har nettverket åpnet opp for at europeiske regioner kan måle seg mot seg selv og hverandre  gjennom et akkrediteringssystem basert på stjerner. Regionene får tildelt én til fire stjerner basert på hvor godt utviklet økosystemet deres for aktiv og sunn aldring synes å være. Agder ble først en trestjerners referanseregion i 2016, og samme status ble videreført i 2019. I fjerde, og siste utlysningsrunde i 2022 fikk Agder endelig full uttelling med fire stjerner. 

Dette nettverket er en unik mulighet til å samarbeide med andre regioner i Europa. 

Les mer om RSCN - Reference site collaborative network og EIP on AHA (eksterne nettsider)

Digital Health & Care Innovation Centre (DHI)

DHI er lokalisert i Skottland, og er en del av innovasjonsprogrammet til det skotske finansieringsrådet, som er designet for å støtte transformerende samarbeid mellom universiteter og bedrifter. Senteret samarbeider med DHI gjennom ulike prosjekter og nettverk som EIP on AHA. Både DHI og senteret vektlegger brukernes opplevelse av helsetilbud.

Samarbeidet handler blant annet om teknologisk innovasjon, og samskapning mellom det offentlige, det private, akademia og befolkningen. Det er også et poeng at DHI har mandat fra den skotske regjeringen om å utvikle e-helseløsninger, og er dermed inngangen til e-helse i Skottland.

Les mer om Digital Health & Care Innovation Centre (ekstern nettside)

 

Nordic Research Network: Health and Welfare Technology (HWT)

Denne nettverksgruppen ble etablert i 2019, og er blitt til i samarbeid med Nordens velferdssenter (ekstern lenke). Administrasjonen av nettverket følger presidentskapet i Nordisk ministerråd.  I 2022 hadde Norge presidentskapet, der Nasjonalt senter for e-helseforskning og Universitetet i Agder administrerte Forskningsnettverket. Nettverket har medlemmer fra forskningsinstitusjoner i Norden, og hver landrepresentant i kjernegruppen er kontaktperson i sitt land.

Nettverksgruppen har som mål å øke kunnskapen om forskning, høyere utdanning og praktisk erfaring innen emnet helse- og velferdsteknologi.

Globalt står helse- og omsorgssektoren foran store endringer. Digitalisering og teknologi spiller en stadig større rolle når det gjelder ulike typer velferdstjenester. På dette området blir det samtidig viktig å utvikle pasient- og brukerfokuserte prosesser som gir mennesker mulighet til å leve et selvstendig liv lenger.

Helse- og velferdsteknologi med fokus på brukerperspektivet er et relativt nytt forskningsfelt i Norden. Nettverkets rolle blir å koordinere denne typen forskning og bidra til å styrke og utvide kunnskapen utenfor forskningsfeltet.

Delte erfaringer vil være til nytte for de nordiske landene, både på innbyggernivå, personal- og leverandørnivå, organisasjonsnivå og politisk nivå i det forventede fremtidige arbeidet med økt implementering av helse- og velferdsteknologi.

Nasjonalt Senter for e-helseforskning (NSE)

Senteret samarbeider med Nasjonalt senter for e-helseforskning gjennom ulike prosjekter. En uttalt visjon fra Helse- og omsorgsdepartementet er at Nasjonalt senter for e-helseforskning skal skaffe og forvalte en fullstendig oversikt over erfaring og kunnskap som kan brukes for å styrke gjennomføring av nasjonale tiltak på e-helseområdet.

NSE skal produsere forskning i samarbeid med andre fagmiljø, formidle relevant e-helseforskning og levere aktuell forskningsbasert kunnskap til nasjonale myndigheter. Forskningssenteret skal være til nytte for hele helse- og omsorgsektoren.

Publisert 22. jan. 2024 - Sist endret 19. apr. 2024