21. mai 2022

Påmeldingsfrist

Ingen frist angitt

Fri entré

Lørdagsuniversitetet i Risør: Tema: Om vår egen mathistorie: fra naturlig til ultraprosessert – har det noe å si?

Risør - Lørdagsuniversitetet logo

21 mai
kl 13:00 - 14:30

Legg til kalender

Påmeldingsfrist

Ingen frist angitt

Fri entré

Hva holder de på med på universitetet? Forsker de på noe interessant og nyttig? Lørdagsuniversitetet er et tilbud med populærvitenskapelige foredrag av forskere ved Universitetet i Agder. Her blir aktuelle tema presentert og diskutert i en uformell setting. Her risikerer vi alle å lære noe nytt.

Elling Tufte Bere

Tema:

Om vår egen mathistorie: fra naturlig til ultraprosessert – har det noe å si?

Menneskenes kosthold har endret seg mye opp gjennom historien. I steinalderen spiste vi kun viltlevende planter og dyr fra naturen - og vi måtte finne maten selv.

Nå har vi blitt forbrukere i en global matverden, og vi handler matprodukter i butikken. Utvalget er større enn noen gang, men vi spiser ikke slik myndighetene vil.

Hvorfor har det blitt så vanskelig?

Tradisjonell ernæringsforskning har handlet om næringsstoffer (fett, proteiner, karbohydrater, vitaminer og mineraler) og om sammenhengen mellom hvilke matvarer vi spiser og vår helse.

En ny dimensjon er hvordan vi behandler maten, altså graden av prosessering.

Kan matvarer ha ulik påvirkning på helsen selv om innholdet av næringsstoffer er likt?

Om foredragsholderen:

Elling Tufte Bere

er professor i folkehelse ved UiA og forsker ved FHI. Han er utdannet biolog, og er blant mye annet interessert i menneskets og kostholdets utvikling. Han jobber for tiden med et kapittel om ultraprosessert mat til de nye nordiske kostholdsrådene som kommer nå i 2022.

Arrangører:

Universitetet i Agder i samarbeid med Risør kommune.

UiA har lørdagsuniversitet i Arendal, Flekkefjord, Grimstad, Mandal, Kristiansand og Risør.

Program i de ulike byene finner du på www.uia.no/loerdagsuniversitetet