English version of this page

Mikrovariasjon og mikroendring i de skandinaviske språkene

Vi har gleden av å annonsere en workshop om mikrovariasjon og mikroforandring i de skandinaviske språkene, som vil bli arrangert ved Universitetet i Agder i Kristiansand, Norge 14.-16. mai 2024.

De skandinaviske språkene representerer en unik mulighet til å studere språklig variasjon og endring, med sitt rike mangfold i fonologi, morfologi og syntaks, og en veldokumentert historie med delt, men divergerende evolusjon. Variasjon og endring antas ofte å være nært forbundet, da begge kan forklares som (overflatemanifestasjonen av) forskjellige parametriske innstillinger under innhenting, som i prinsippene og parametere-rammeverket (P&P, Chomsky 1981 et seq) eller den mikroparametriske tilnærmingen (f.eks. Kayne 1996 og mange andre).

P&P-tilnærmingen har blitt brukt på viktig komparativt arbeid om skandinavisk tidligere (Holmberg 1986, Platzack 1987, Vikner 1995, Holmberg 2010). Imidlertid har P&P-tilnærmingen blitt utfordret. Newmeyer (2005) påpeker at klyngeeffektene som er forutsagt av makroparametere på høyere nivå, ofte ikke bekreftes tverrspråklig, mens Boeckx (2014) argumenterer for at forestillingen om parameter har med vendingen til minimalisme og en slankere UG. utlevde sin nytte som et forklaringsprinsipp, enten det var for variasjon eller tilegnelse. Den nyere litteraturen har skiftet fokus til mikroparametere, med forsøk på å fornye parametere som emergent elevpositive generaliseringer (Biberauer 2014) eller punkter med underspesifikasjon i ellers universelle trekk ved UG (Holmberg og Roberts 2014). I lys av den teoretiske utviklingen ønsker vi å se på temaene variasjon og endring på nytt i denne 2,5-dagers workshopen om de skandinaviske språkene.

De skandinaviske språkene tilbyr en empirisk rikdom som kan og har drevet den teoretiske utviklingen på dette området. For eksempel tillater storskala dialektprosjekter som paraplyprosjektet Scandinavian Dialect Syntax (ScanDiaSyn) (Vangsnes & Johannessen 2019) komparativ forskning med en enestående granularitet. I tillegg gir fremveksten av nye skandinaviske varianter blant innvandrermiljøer oss en unik mulighet til å studere pågående endring og dens konsekvenser for teorier om språkkontakt og tilegnelse (Kotsinas 1988, Ganuza 2008, Nistov & Opsahl 2014, Walkden 2017, Cournane & Klævik-Pettersen 2023). Videre har en økt interesse for arvespråk, som de skandinaviske arvespråkene i Nord-Amerika, lagt til nye empiriske data som både informerer våre teorier om språkendring generelt og parametrisk variasjon spesielt (Alexiadou & Lohndal 2018, Larsson & Kinn 2022, Westergaard et al. 2023). På samme måte åpner forskjeller i standardisering (Pedersen 2005) for undersøkelser av standardiseringens rolle i å endre tradisjonelle dialekter (se Viðarsson 2019 om islandsk) og presenterer også potensiale for å undersøke intergenerasjons mikroendring i samfunn der dialekter fortsetter å trives til tross for en standard ( for eksempel Norge). I sum gir de skandinaviske språkene viktige muligheter for å utvide vår kunnskap om språkvariasjon og -endring og berike våre teoretiske forklaringer.

I denne workshopen besøker vi de skandinaviske språkene i lys av klassisk og minimalistisk parametrisk teori, for å bringe frem nye data og nye teorier om variasjon og endring. Vi inviterer til empiriske og teoretiske bidrag som fokuserer på ett eller flere skandinaviske språk innen domenene (morfo-)syntaks, fonologi, semantikk og pragmatikk. Diakroniske, komparative eller oppkjøpsperspektiver er også velkomne.

Denne workshopen vil også inkludere et møte for å diskutere etablering av et nettverk blant generative lingvister i de nordiske landene (avholdes den siste dagen, 16. mai).

Inviterte foredragsholdere:

• Marit Julien (Lund Universitet)
• Kari Kinn (Universitetet i Bergen)
• Sverre Stausland Johnsen (Universitetet i Oslo)
• Heimir Freyr Viðarsson (Universitetet på Island)

Ring for papirer:

Vi inviterer til innsending av anonyme sammendrag (TNR 12, enkeltavstand, maks. 2 sider, referanser og eksempler inkludert) for presentasjoner eller plakater. Muntlige presentasjoner vil vare 30 minutter med ytterligere 10 minutter til diskusjon. Send inn abstraktet ditt på Oxford Abstracts (https://app.oxfordabstracts.com/stages/28469/submitter) innen 22. februar 2024. Alle sammendrag vil bli sendt til en dobbeltblind gjennomgang.

Viktige datoer:

• Innleveringsfrist: 22. februar 2024
• Melding om aksept: 1. april 2024
• Registreringen åpner: 2. april 2024
• Registreringen stenger: 1. mai 2024
• Workshopdatoer: 14. – 16. mai 2024

Økonomisk støtte: 

Det er et begrenset antall reisestipend tilgjengelig for studenter som presenterer en artikkel eller plakat. Hvis du ønsker å bli vurdert for dette, send en e-post til lenka.garshol@uia.no med et kort motivasjonsbrev på maks. 250 ord etter at du har sendt inn abstraktet.

Finansiering:

Vi takker takknemlig for finansiering fra Van Riemsdijk Foundation og Universitetet i Agders fakultet for humaniora og utdanning.

Mer informasjon om arragementet.

Kontaktperson:

Bilde av Lenka Garshol
Førsteamanuensis
E-post
lenka.garshol@uia.no
Telefon
+47 38 14 10 78
Publisert 12. apr. 2024 12:48 - Sist endret 9. mai 2024 09:43