English version of this page

Tilrettelegging av studiehverdagen

Har du spesielle behov som gjør at du trenger ekstra tilrettelegging som student? Da fins det muligheter både når det gjelder lærested, undervisning, læremidler og eksamen. 

Image may contain: .

Ofte stilte spørsmål

Hvem kan søke?

Hvis du har en funksjonshindring eller andre spesielle behov, kan du søke om individuell tilrettelegging av studiehverdagen. Dette kan for eksempel være syns- eller hørselshemning, bevegelseshemning, psykiske utfordringer, dysleksi, kognitive vansker eller kroniske sykdommer og skader. Du kan også søke dersom du har andre behov enn de som er nevnt her. 

UiA legger også til rette for toppidrettsutøvere som ønsker å kombinere idrett med studier.

Hva kan jeg søke om?

Du kan søke om spesifikke tiltak som ikke reduserer faglige krav i utdanningen din. Eksempler på tiltak du kan søke om:

  • Tilrettelagt eksamen: Se mer informasjon på våre nettsider om eksamen.
  • Utsettelser og ekstra tid til innlevering: Du kan søke om utsatt frist til obligatoriske arbeidskrav. Det må komme klart fram hva som er årsaken til behovet, og dokumentasjon må vedlegges. Gå til mer informasjon og søknadskjema.
  • Tilleggsstipend fra Lånekassen: Studenter i høyere utdanning som ikke kan jobbe ved siden av utdanningen på grunn av nedsatt funksjonsevne, kan søke om tilleggsstipend. Ta kontakt med Lånekassen.

Slik kan vi hjelpe deg

  • Tilrettelagt undervisning og læremidler: Har du spørsmål om tilrettelegging i undervisning eller læremidler, tar du kontakt med din studieveileder eller studieprogramleder ved ditt fakultet.
  • Fysisk tilrettelegging og spesialpedagogiske læremidler: Har du spørsmål om fysisk tilrettelegging eller spesialpedagogiske læremidler og ekstra veiledning her, tar du kontakt med oss på UiA Tilrettelegging - tilrettelegging@uia.no.
  • Studieveiledning før eller underveis i studiet: Ta kontakt med studieveileder på ditt fakultet.
  • Trenger du bare å snakke med noen? Se våre helsetilbud. 
  • Reise på utveksling? Uansett hva du trenger av tilrettelegging, er det mange muligheter. Start planleggingen i god tid og sjekk ut mulig tilrettelegging ved studiestedet du reiser til. Få veiledning hos internasjonalt kontor eller spør oss hos UiA Tilrettelegging.

Hvordan få hjelp ved nedsatt hørsel?

  • Undervisere skal bruke mikrofon: Mikrofon gir mulighet til å delta i forelesninger og andre undervisningsaktiviteter og oppnå likeverdig læringsutbytte. Ikke vær redd for å si fra til foreleser dersom du har behov for dette. Om du bruker høreapparat, kan du benytte deg av trådløst eller rominstallert utstyr som sender lyden direkte inn i høreapparatene fra mikrofonen. Denne muligheten mister du dersom det ikke brukes mikrofon.
  • Undervisningsrom: Auditorier ved UiA har høyttaleranlegg og mikrofon. Dette gjelder ikke klasse- og grupperom, men det er mulig å søke NAV om lån av utstyr, for eksempel en egen mikrofon som man kan henge rundt på underviser. Lyden sendes da trådløst rett til høreapparat/CI, eller via en egnet mottaker. 
  • Tegnspråktolk og skrivetolk: Hvis du har behov for tegnspråktolk eller skrivetolk, ta kontakt med NAV Tolketjenesten. Vi anbefaler at du gjør det rett etter opptak til studiene, fordi etterspørselen er stor.

Parkering og framkommelighet i bygninger

  • Parkering: Hvis du har problemer med å forflytte deg, kan det hende at du har rett til spesielle ordninger for transport og parkering på campus. Det finnes HC-plasser i tilknytning til hvert bygg du kan benytte om du har blått P-kort utstedt av kommunen. Se oversikt over parkering på UiA.
  • Tilgjengelighet: UiA har en relativt ny og universelt utformet bygningsmasse. Det  anbefales at du gjør deg kjent på campus. UiA Mazemap er et navigasjonssystem som hjelper deg å finne fram til bygg, forelesningssaler, kontorer og møterom hvor du kan velge en tilgjengelighetsmodus som viser deg raskeste vei, fri for hindringer.

Hvor finner jeg annen informasjon om mine behov?

Her er noen nyttige eksterne ressurser:

Snakk med oss om tilrettelegging

Velkommen til en prat med en av våre veiledere. Vi holder til i I4Helse-bygget (No1) i Grimstad og SiA Helse-bygget ved Spicheren i Kristiansand.

E-post: tilrettelegging@uia.no
Telefon: 38 14 19 00
(fredager mellom 09:00-13:00)

Her bestiller du time.